Men allt började tidigare - med en Facebooksida som startades i ilska.
â Det var för tre Ă„r sedan nĂ€r det var hĂ€stköttskandalen. Jag blev sĂ„ arg pĂ„ att multinationella företag kan komma undan med lögner.
Skandalen med hÀstkött i fÀrdigmat ihop med att en vÀninna köpt en prinsesstÄrta som visade sig innehÄlla 25 olika e-Àmnen satte igÄng Davids engagemang.
â Jag kĂ€nde att jag ville sĂ€ga ifrĂ„n sĂ„ jag startade âMatfusketâ, sĂ€ger han.
Facebooksidan har 146 700 följare, men delningar gör att mÄnga flera lÀsare nÄs.
â Som mest har vi haft 1,8 miljoner som lĂ€st pĂ„ en vecka. Det Ă€r kul att se konsumentmakt, att vi konsumenter kan sĂ€ga ifrĂ„n.
Den stora lÀsekretsen gör att företag pÄverkas. Som exempel tar han utbudet av ekologiska bananer. Numera finns ekologiska bananer att fÄ tag pÄ nÀstan i varje butik. Med sidan vill han inte bara visa pÄ fusk.
â Jag vill inte bara visa pĂ„ problem utan peka ut lösningar ocksĂ„. Ekologiskt Ă€r nĂ„got som jag började prata om frĂ„n början.
Hans sida âMatfusketâ och Naturskyddsföreningens sida anser han drivit pĂ„ utvecklingen.
Vill leva som han lÀr
David bor med sin fru Liga i ett torp vid Omberg sedan ett Är tillbaka. HÀr brukar de marken och odlar grönsaker i avsikt att vara sjÀlvförsörjande, men frÄn början Àr han en stadskille.
â Vi bodde i Norrköping i lĂ€genhet och hade en kolonilott, sĂ€ger han.
Engagemanget kring mat och ekologiskt gjorde att flytten ut pÄ landet var en naturlig följd.
â Det Ă€r inte bara att prata, man mĂ„ste veta ocksĂ„, sĂ€ger han.
För tvÄ Är sedan vandrade han och Liga pÄ Omberg.
â Vi blev riktigt kĂ€ra i platsen, sĂ€ger han.
De började fantisera om att ha ett hus dÀr.
Det gick fortare Àn de trodde. I februari 2015 flyttade de in.
â Vi hade drömt om att bli sjĂ€lvförsörjande pĂ„ gĂ„rden.
Fokus lades pÄ att röja mark och grÀva land för att kunna sÄ grönsaker.
â Det var vĂ„r högsta prioritet att komma igĂ„ng med matproduktionen.
De hade trott att det skulle ta en tid, men redan första sommaren var de sjÀlvförsörjande nÀr det gÀller sÄdant som gÄr att odla.
De fick sÄ pass bra skörd att de kunde sÀlja en del pÄ marknader.
De drömmer om att starta en gÄrdsbutik och de vill skaffa bin och grisar. Grisarna ska inte Àtas, varken David eller Liga Àter kött, utan de ska böka runt och bearbeta jorden.
David ser en utveckling mot mer smÄskalighet.
â Vi Ă€r inte de första, men definitivt inte de sista unga som flyttar ut pĂ„ landet.
Bloggtiden blev kort
Med anledning av den framgĂ„ngsrika Facebooksidan blev David kontaktad av LRF Media som intervjuade honom om matfusk. David delade artikeln pĂ„ âMatfusketâ och det drog massor av lĂ€sare.
â De mĂ€rkte att det var populĂ€rt och ville anstĂ€lla mig som bloggare.
Han skulle skriva ekologiskt och om matfusk.
â Jag visste ju innan att LRF inte Ă€r sĂ„ nytĂ€nkande nĂ€r det gĂ€ller ekologiskt sĂ„ jag sa vad jag ville skriva om, men de sa att du har fritt spelrum, det finns ingen censur i vĂ„rt mediahus.
Ett halvÄr tog det frÄn besked till att allt administrativt var löst och Davids blogg pÄ land.se kunde öppnas. Men bloggandet dÀr blev kortvarigt.
â Bloggen lĂ„g vĂ€l uppe i tio dagar innan den blev nedslĂ€ckt.
En storm blossade upp inom LRF. David hade lĂ€nkat till en artikel frĂ„n tidningen ETC pĂ„ Facebooksidan âMatfusketâ. I den artikeln uttalar sig Mattias Espert, vice ordförande i Sveriges grisföretagare, om att de ansökt hos Jordbruksverket om att fĂ„ starta ett sĂ„ kallat kontrollprogram som skulle innebĂ€ra att det skulle bli tillĂ„tet att lĂ„ta suggor vara fixerade i samband med att de föder sina smĂ„grisar. Fixering innebĂ€r att grisen stĂ€ngs in mellan galler och inte kan gĂ„ eller vĂ€nda sig om. Anledningen till att Sveriges grisföretagare skulle vilja ha Ă€ndrade regler för grisuppfödningen skulle vara att nya metoder behövs för att möta det hĂ„rda importtrycket.
David uttalade sig om att han anser att det Àr fel vÀg att gÄ, att försÀmra djurskyddet inte Àr rÀtt vÀg att möta importen av lÄgpriskött.
â Jag Ă€r en sĂ„n som stĂ€ller upp pĂ„ djuren. Jag gör vad jag kan. Jag skulle inte kunna leva med mig sjĂ€lv om jag inte sa ifrĂ„n. Det Ă€r en samhĂ€llsplikt nĂ€stan, sĂ€ger han.
Den lĂ€nkade artikeln pĂ„ âMatfusketâ-sidan rörde upp kĂ€nslor bland svenska grisbönder. Krav stĂ€lldes pĂ„ att David inte skulle fĂ„ fortsĂ€tta blogga.
â Jag blev syndabocken, men jag var bara budbĂ€raren. Det var lĂ€ttare att skylla pĂ„ mig.
SĂ„ efter att ha bloggat i tio dagar kastades David ut.
För svartvitt perspektiv
NÀr LRF:s regionordförande Peter Borring fÄr frÄgan om det Àr lÄgt till tak inom LRF sÀger han att alla Äsikter Àr tillÄtna, men att mÄnga uppfattade det som att David Appelgren svartmÄlade det traditionella lantbruket.
â Det var mĂ„nga inom LRF, och jag var en av dem, som blev provocerade av att det ekologiska och traditionella beskrevs utifrĂ„n ett vĂ€ldigt svartvitt perspektiv, sĂ€ger Borring.
Borring pÄpekar att LRF Media Àr fristÄende och att LRF inte styr, men att flera av LRF:s medlemmar hörde av sig till LRF Media och ifrÄgasatte Davids bloggande.
LRF Medias förlagschef Johan Taubert förklarar att samarbetet med Appelgren inte avbröts pÄ grund av pÄtryckningar. Beslutet berodde enligt honom pÄ att bloggen skulle kunna slÄ in kilar mellan olika grupper pÄ landsbygden.
â Bloggen lirade inte ihop med vad land.se skulle vara, sĂ€ger Taubert.
Ekologiska utvecklingen
David pÄpekar att det pÄgÄr en ekologisk revolution. EfterfrÄgan pÄ ekologiskt ökar.
â LRF hĂ€nger inte med i den trenden, sĂ€ger David.
En FN-rapport, âTrade and Environment Review 2013: Wake Up Before Itâs Too Lateâ, som bygger pĂ„ bidrag frĂ„n över 60 experter visar pĂ„ att smĂ„skaligt ekologiskt lantbruk Ă€r nyckel till att kunna sĂ€kra mat till vĂ€rldens befolkning. En annan FN-rapport, âAgro-ecology and the right to foodâ, visar att smĂ„skaliga lantbruk i kritiska regioner i vĂ€rlden pĂ„ tio Ă„r kan dubbla sin produktion med hjĂ€lp av ekologiska metoder.
Ăkad ekokonsumtion
Svenskarna handlar alltmer ekologiskt. Under 2015 ökade svenskarnas ekokonsumtion med 39 procent jÀmfört med Äret innan. Prognoser, frÄn oberoende Ekoweb, visar att Sverige under Äret kommer att gÄ om Danmark och bli vÀrldsledande i ekokonsumtion.
David anser att LRF borde hÀnga med i utvecklingen och att det hÀr Àr frÄgor som kan behöva fÄ utrymme för att locka en yngre publik.
Han pÄpekar att ekologiskt Àr framtiden och att de Äsikterna ocksÄ borde fÄ utrymme inom LRF, men sÄ blev det inte för David.
â De behövde mig mer Ă€n jag dom, sĂ€ger han.
Nu Àgnar han sig Ät att förelÀsa om ekologisk mat och matfusk och och Àr redan i full gÄng med Ärets sÄdd.