Den 9 mars 2020 kallade Region Östergötland till presskonferens för att informera om att den första östgöten testat positivt för covid-19. Smittan började spridas snabbt. En knapp månad senare, den 6 april, vårdades 135 smittade personer på sjukhus i Östergötland. Men kurvan vände snabbt nedåt.
Den gynnsamma utvecklingen fortsatte under sommaren och den tidiga hösten. Den 24 september vårdades endast två covid-19-patienter på sjukhus i länet. Få tycks ha befarat att länet skulle drabbas av en andra våg. Men den kom. Vid årets slut vårdades närmare 130 smittade patienter åter på sjukhus.
Smittskyddsläkare Britt Åkerlind har stått i centrum under hela pandemin. Inte heller hon trodde att den andra vågen skulle bli så allvarlig.
– Jag erkänner villigt att jag hade svårt att se att det skulle hålla i sig så här länge. Vi har haft andra händelser som har varit ovanliga och hotfulla. Men det har ändå varit under kortare tidsperioder. Att det skulle bli så märkbart i hela samhället, det kunde inte jag föreställa mig, säger hon och fortsätter:
– Jag hoppades att hösten skulle ha blivit lugnare och att vi inte skulle nå upp till de här höga siffrorna igen när det gäller antalet inlagda patienter. Men jag förstod att det skulle finnas en risk när vi gick mot mörkare tider. I det här gråmulna, fuktiga och kalla vädret sprids luftvägsinfektioner lätt.
Britt Åkerlind säger att den gruppimmunitet eller flockimmunitet som många har hoppats på inte har lyckats hejda smittspridningen.
– Vår gruppimmunitet i befolkningen är inte så stor eftersom det kunde bli så här kraftigt igen. Men nu har vi ett vaccin. Vi hoppas att den som vaccinerar sig blir immun. Är det så kan vi rå på det här.
Kan vi inte vara helt säkra på att vaccinet ger immunitet?
– Vi känner ju inte viruset. Kommer det att ändra sig om vi vaccinerar oss mot den här varianten? Det kommer att vara år av uppföljningar och noggrant analyserande. Men de uppgifter som ändå har kommit verkar lovande, säger smittskyddsläkaren och fortsätter:
– Om jag har något budskap till alla östgötar så är det att hålla fysiskt avstånd. Mitt andra budskap är: Hjälp till genom att anta erbjudandet om vaccin!
Vad har varit svårast i din roll som smittskyddsläkare under den här pandemin?
– Jag har haft en övergripande roll, men ändå måste jag ha faktakunskap om detaljer. Det har varit ett enormt krav på inhämtning av fakta, samtidigt som det ska förmedlas brett.
Pandemin har inneburit hårt arbeta för Britt Åkerlind.
– Det finns inget stopp. Om jag ska försöka vara ledig så är jag ändå inte ledig. Samtidigt har vi valt den här rollfördelningen inom Region Östergötland. Vi har en modell med regional sjukvårdsledning där man plockar in funktioner och då går också arbetat lite fortare.
Hur ser du på den diskussion som har varit om den begränsade testkapaciteten i länet?
– Det är så många perspektiv i den frågan. Det har varit lite tufft att få allmänheten att förstå varför vi väljer si eller så. Men i dag är det skönt att vi har en extern leverantör med en kvalitetssäkrad analys. Så var det inte i början för alla regioner. Jag är ändå glad att vi höll emot lite där och att östgötarna tog ansvar genom att vara hemma när de var sjuka.
– Provtagning är ett verktyg och det har varit en stor fråga. Vi har pratat om hur hårt vårdpersonalen har arbetat, men vi ska inte glömma de få personer som står nere i labbet. De syns inte, de hörs inte. De är inte många och de har snart hållit på i ett helt år och bara jobbat och jobbat.
Vad kan vi förvänta oss den kommande tiden?
– Så fort vi får vaccinleveranser så vaccinerar vi. Vi kommer att hålla oss till de prioriteringar som finns, även om alla vill komma först i kön. Vi ligger på en hög nivå nu när det gäller inneliggande patienter, jag tycker inte att det ska behöva stiga dramatiskt. Januari kommer att bli tufft, men sedan tycker jag att vi borde kunna se en sakta nedgång. Jag tror att nedgången kommer att bli långsam som den var i våras.
Kommer östgötarna att bli kallade till vaccinering, eller kommer det handla om att boka tid?
– Allmänheten kommer att vaccineras någon gång i mars, april. Och då kommer det att vara klart hur vi ska göra. Om det blir bokade besök eller om det blir köer med avstånd, det får vi återkomma till.