Antalet anmälningar har tredubblats

Antalet anmälda sexköp har mer än tredubblats på tre år i region Öst. "Ju mer vi tittar desto mer hittar vi", säger Johan Landstedt, socionom och regionskoordinator i arbetet mot prostitution och människohandel.

Prostitution och människohandel är inga storstadsfenomen utan ett problem som finns i Linköping, Norrköping, Motala och i hela länet.

Prostitution och människohandel är inga storstadsfenomen utan ett problem som finns i Linköping, Norrköping, Motala och i hela länet.

Foto: Joakim Blomqvist

Östergötland2018-11-30 06:00

Nej, Johan Landstedt tror inte att män i Östergötland plötsligt har börjat köpa sexuella tjänster i mycket större utsträckning än tidigare. Han ser att när polisen gör en riktad insats mot sexhandel då ger det resultat och många fler sexköpare avslöjas.

– Vi behöver en kraftsamling i arbetet mot prostitution och människohandel. Det är inget storstadsfenomen utan ett problem som finns i Linköping, Norrköping, Motala och i hela länet. Under en insatsvecka polisanmäldes fler sexköpare i Linköping och Norrköping än på länge, säger Johan Landstedt.

Han har varit med polisen under den internationella insatsveckan mot prostitution och deltagit i deras aktioner. Johan Landstedt har mött och pratat med både sexköpare och de utsatta tjejerna.

– Prostitution handlar om människohandel, koppleri och våld. När det gäller prostitution är det ett åsiktsområde fullt av fördomar. Men det är ett jämställdhetsproblem. Det är alltid män som köper sex av kvinnor, eller av män men mer sällan. Det finns inga kvinnor gripna för sexköp även om vi ibland har sett tecken på det. De utsatta tjejerna är oftast helt utan skydd.

Hans roll är att vara länken mellan offer och socialtjänsten. Många av de här tjejerna vågar inte söka hjälp, de kan inte språket och vet inte sina rättigheter eller var de ska söka hjälp.

– Polisens arbete är ovärderligt, det handlar inte bara om böter utan vi kommer direkt i kontakt med utsatta tjejer och kan hjälpa dem. Det finns svenska tjejer i prostitutionen också men många är från utlandet och de kan få hjälp att återvända hem. Vi försöker hjälpa även sexköpare, för efterfrågan på sexuella tjänster är det som driver handeln, säger han.

Mattias Magnestrand är polis som deltar i spetsguppen mot exploatering och människohandel i Östergötland. Han har jobbat i 2,5 år med de uppgifterna och ser att polisen har kommit en bit på vägen. Men jämfört med de andra regionerna ligger Östergötland efter.

– Vi måste vara ute, prata med tjejerna, måste slå mot både hallickar och sexköpare. Efterfrågan är en viktig del i prostitutionen, men "marknadsplatsen" har ändrats. Nu är det inte längre på hotell som prostitution äger rum utan i lägenheter, vandrarhem och andra ställen. Flera regioner har spanare, analytiker och utredare som på heltid jobbar med de här frågorna. Men det har inte vi, säger Mattias Magnestrand.

Både Johan Landstedt och Mattias Magnestrand är eniga om att det finns folk som vill jobba men att fler resurser behövs, vilket är en fråga för regionens högre polischefer och politiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!