Antalet smittade patienter har fördubblats på en månad

Smittspridningen fortsätter att öka i Östergötland. På en månad har antalet smittade patienter nästan fördubblats. Smittskyddsläkaren uppmanar nu åter östgötarna att verkligen följa rekommendationerna.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Johan Nilsson/TT/Victor Bomgren

Östergötland2021-04-08 14:55

Den tredje smittspridningsvågen visar inga tendenser att ge vika. Under de senaste veckorna har antalet smittade patienter ökat kraftigt. 

Så sent som den 9 mars vårdades 61 smittade personer på länets tre sjukhus, varav åtta vårdades på intensivvårdsavdelningar. På torsdagen uppgick antalet smittade patienter i länet till 118, varav hela 22 vårdades på iva. 

– Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Antalet smittade patienter ökar långsamt hela tiden och det trots att många redan har hunnit bli vaccinerade, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

Enligt smittskyddsläkaren finns det två förklaringar till den ökade smittspridningen i Östergötland: 

– Den ena förklaringen är att den brittiska virusvarianten nu är helt dominerade. Vi ser den i över 90 procent av de positiva provsvaren. Den sprider sig lättare än den ursprungliga varianten, säger Britt Åkerlind och fortsätter: 

– Den andra förklaringen till den ökade smittspridningen är att det finns grupper i länet som inte följer de allmänna rekommendationerna i den utsträckning som är nödvändig för att vända utvecklingen. 

Smittskyddsläkaren vill inte peka ut någon enskild grupp, utan menar att det finns personer i alla åldersgrupper som inte längre hörsammar rekommendationerna om att bland annat hålla fysisk distans och att vara hemma vid tecken på sjukdom. 

– Vi får rapporter om att rekommendationerna inte följs. Det är bara att titta på hur det ser ut i trafiken för närvarande. Jag tycker mig kunna se att det är fler bilar i rörelse. Det kan tyda på att det inte längre är lika många som arbetar hemifrån. 

Vad har du för uppmaning till östgötarna?

– Följ rekommendationerna och undvik att till exempel anordna träffar på arbetsplatserna! Tänk på att det finns människor som blir svårt sjuka! 

Ett tecken på att smittspridningen i länet fortfarande är omfattande är att efterfrågan på PCR-test är fortsatt stor. Under de senaste sju dagarna har mellan 1 100 och 1 900 personer i länet låtit testa sig varje dag. Andelen som får ett positivt testsvar har legat på mellan 13 och 18 procent. 

– Det visar att vi fortfarande har en hög smittspridning, säger Britt Åkerlind. 

På onsdagen uppgav regionen att 29 396 personer i länet hittills har testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen. På torsdagen hade den siffran stigit till 29 636 – en ökning med 240 personer på ett dygn. 

På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen 63 patienter med covid-19, varav 12 på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 50 smittade patienter, varav tio på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades fem smittade patienter på vårdavdelning. 

I takt med att allt fler äldre vaccinerats har antalet personer som avlider i sjukdomen minskat. På torsdagen meddelade dock Region Östergötland att ytterligare fyra personer med bekräftad covid-19 har avlidit. Sedan utbrottet började har därmed 617 smittade personer i länet dött. 

Ännu så länge har 73 927 personer i länet fått den första dosen vaccin mot covid-19. 28 496 personer har även hunnit få den andra dosen. 

– Att vaccinleveranserna nu ökar är bra och på sikt kommer det att påverka smittspridningen. Det är också bra att vi går mot varmare tider, vilket gör att människor kommer att vistas mer utomhus, säger Britt Åkerlind. 

Nio av tio vill ha vaccin

Nio av tio svenskar uppger att de helt säkert eller troligen kommer tacka ja när de erbjuds vaccin mot covid-19. Den höga vaccinationsviljan finns i alla åldrar men är högst bland äldre. Det framgår av Folkhälsomyndighetens webbenkät.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!