Boende kan evakueras väster om storbranden

Bränderna i Tjällmo fortsätter att rasa. På torsdagen kan boende väster och nordväst om brandområdet i Tjällmo evakueras.

Foto: Läsarbild

Östergötland2019-04-25 08:01

Räddningstjänsten har ännu ingen klar bild över hur stora områdena sombrinner i Tjällmo och Godegård är. Detta kommer att klarna under torsdagen men än så länge koncenterar de sig på att bekämpa elden, som inte alls verkar ge upp i de torra markerna.

– Branden i Godegård har vi ringa in. Vi har inte kontroll på den ännu, men den är inringad, säger Sylvia Rydström, kommunikationschef vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Branden i Tjällmo är större och svårare att ringa in. På torsdagen kan människor väster och nordväst om branden evakueras. Detta för att vara på den säkra sidan.

– Det blåser åt det hållet och det kommer att börja blåsa mer under dagen.

Är det bostadshus som måste lämnas?

– Jag vet inte riktigt vad det handlar om för hus. Jag tror att det kan handla om sommarstugor, Sylvia Rydström.

I nuläget finns ingen information om att några hus ska ha skadats i de kraftiga bränderna. Men om branden fortsätter sprida sig kan det bli så, vilket är skälet till evaukeringen.

De personer som evakueras kommer att tas omhand i det tidigare äldreboendet Granliden i Tjällmo. Motala kommun kommer, enligt räddningstjänsten, att vara vara delaktiga för att alla ska tas omhand.

Räddningstjänstens personal har jobbat hårt de senaste dagarna, både personal i Motala och Vadstena samt i de övriga delarna av Östergötland. De kommer att fortsätta göra det. Personal från övriga länet finns på plats för att hjälpa till att slåss mot bränderna i Motala kommun och kommer att vara kvar där. I övriga delar av länet flyttas personal mellan stationer och kommuner vid behov för att kunna hantera andra ärenden.

– Det är fördelen med att vara ett så stort förbund som vi är, säger Sylvia Rydström.

Hon bedömer att personalen räcker till för att hantera bränderna. Den jobbar hårt, men i nuläget ser räddningstjänsten inte ut att behöva ta hjälp av andra län eller räddningsförbund.

Däremot har de fortsatt hjälp av både militär personal och hemvärnet i skogarna. Dessutom fortsätter MSB:s helikoptrar att vattenbomba områdena som brinner.

– Vi hade hjälp av fem helikoptrar på onsdagen. Vi hoppas kunna få hjälp av åtminstone lika många idag, kanske någon ytterligare.

Enligt det inre befälet Mikael Kalered har räddningstjänsten inte kunnat jobba under natten på grund av risken för fara på grund av  mörkret.

- Vi har under morgonen begärt upp flyg för att få en bättre översikt över läget. Vi har helikoptrar på väg för att vattenbomba branden, säger han till SVT.

Har ni personal och resurser för att hantera det här?

- Ja vi har en god beredskap. Vi har 70 personer från Hemvärnet på plats och vi är själv 36 personer här. Vi har gott om material på plats och nu inväntar vi resultatet av vattenbombningarna, sa Kalered klockan 08.15.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om