Britt Åkerlind om snabbtesterna: "Det är livsfarligt!"

Folkhälsomyndigheten har gett klartecken för att börja använda snabbtester. Men Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, menar att snabbtesterna kan vara livsfarliga då de kan invagga smittade personer i en falsk trygghet.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-11-27 11:13

Vid en presskonferens på torsdagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att snabbtester nu kan börja användas i högre grad inom vården. Snabbtester, eller antigenstester som de också kallas, ska till exempel kunna användas på äldreboenden. 

I Region Östergötland har man fram nu till nu valt att inte använda snabbtester utan har förlitat sig på den mer träffsäkra – och tidsödande – PCR-analysen. Britt Åkerlind varnar för att snabbtesterna inte är lika tillförlitliga som PCR-test. 

– Vi har sagt att vi vill ha kvalitet och har bara använt PCR-test. Sedan får vi naturligtvis ta ställning till om vi kanske också måste använda andra, mer lågkvalitativa tester. Men då måste vi göra det på ett klokt sätt. Det viktiga är ändå hur vi beter oss i samhället. 

Britt Åkerlind säger att problemet med snabbtester är att det finns en risk för att personer som är smittade får ett negativt provsvar – och då inte vidtar nödvändiga åtgärder för att undvika att smitta andra. 

– Om du testar fem personer så kommer en vara falskt negativ. Och det är livsfarligt. 20 procent som snabbtestas kommer att tro att de inte har covid-19 fast de har det. Jag tror att om du får ett negativt svar så tenderar du att tro på det. Även om du då är halvsjuk så går du ut och riskerar att sprida smittan. 

Kan Region Östergötland välja en egen linje även om regeringen och Folkhälsomyndigheten förordar användning av snabbtest?

– De har övergripande rekommendationer, men testningen ska vara anpassad efter regionala förhållanden. Det där glömmer många bort. 

Region Östergötland har fortfarande en begränsad testkapacitet för covid-19. I princip är det endast svårt sjuka, sjukvårdspersonal och personer över 65 år som kan låta testa sig. För närvarande tas omkring 500 PCR-test varje dag i länet – varav hälften tas på sjukvårdspersonal och den andra hälften på svårt sjuka. 

Regionen diskuterar nu hur man kan öka testkapaciteten och på måndag väntas ett beslut fattas om fler grupper kan komma i fråga för testning. 

– Vi kommer att öka testning. Vi fortsätter att leta efter reagensmedel och annat material. Nu har vi material för en period framåt och när kulmen på smittspridningen nås hoppas vi att efterfrågan på testning minskar, säger Britt Åkerlind. 

Ett problem med den bristande testkapaciteten i länet är att personer som har symtom kan gå miste om smittbärarpenning.  

– Jag tror att det är summan av befolkningens beteende som avgör hur stor smittspridningen blir. Jag tror inte att en extensiv provtagning påverkar smittspridningen. Men nu har man lagt socialförsäkringssystemet ihop med provtagning. Om du ska få smittbärarpenning måste du ha ett positivt covid-19-test, säger Britt Åkerlind. 

Region Östergötland har justerat sina rekommendationer när det gäller hur länge en person som kan ha covid-19 bör vara hemma. 

– Vi har lättat lite på reglerna som finns när man ska vara hemma. Förut sa man att man skulle vara hemma minst sju dagar om man inte har testat sig, säger smittskyddsläkaren och fortsätter:

– Men det säger inte vi. Eftersom vi inte kan testa alla så ska man vara hemma tills man är frisk och sedan ytterligare två dagar. Det innebär att det för vissa kan räcka med att vara hemma i fem dagar. 

Olika tester

De tester som finns för att visa pågående covid-19 är PCR-test och antigentest som även kallas för snabbtest. PCR-test visar om det finns arvsmassa från viruset som orsakar infektionen. Ett antigentest visar om det finns proteindelar av viruset. 

Den andra typen av test kallas antikroppstest och visar om en person har haft covid-19 och bildat antikroppar mot viruset. Ett antikroppstest tas först 2-3 veckor efter att man blev sjuk. 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!