"Dröjer minst två veckor innan det vänder"

Smittspridningen fortsätter att öka i Östergötland. Biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg tror att det kommer att dröja minst två veckor innan trenden bryts.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Magnus Roberg är biträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbild/TT

Östergötland2020-11-10 14:00

På tisdagen uppgav Region Östergötland att ytterligare 191 personer i länet testat positivt för covid-19. Det är den hittills största ökningen på ett dygn sedan utbrottet började. 

Totalt har därmed 7 033 östgötar testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen. På tisdagen vårdades 65 smittade personer på sjukhus i länet – lika många som under måndagen. Nio smittade vårdades på intensivvårdsavdelningar. 

– Smittspridningen fortsätter, men inläggningarna ökar inte jättemycket. Det pågår en smittspridning allmänt i samhället, det vet vi, säger biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg. 

Den fråga många ställer sig är hur länge den ökande smittspridningen i länet ska fortsätta innan kurvan åter vänder nedåt. 

– Jag tror att det kommer att fortsätta minst två veckor till i varje fall. Andelen positiva provsvar är fortfarande väldigt hög. Vi ligger på runt 20 procent. Det är först när vi ser en minskad andel som vi kan tro att det börjat vända.

När läget var som värst i april vårdades cirka 130 smittade personer samtidigt på länets sjukhus. Magnus Roberg tror dock inte att lika många smittade patienter kommer att behöva läggas in under den pågående andra vågen. 

– Ingen vet exakt hur många som kommer att behöva läggas in, men förmodligen blir det en mindre topp än i våras. 

Vad bygger du det på?

– Vi tror att det blir färre intensivvårdspatienter på grund av att vården har utvecklats. Vi tar hand om patienterna lite tidigare än i våras. De patienter som kommer in nu är lite yngre än de patienter vi hade i våras. De stannar inte på sjukhus lika länge och ligger kanske inte på intensivvården i samma utsträckning. 

Vad kan det bero på att det inte är lika många äldre patienter?

– Det beror nog på att medvetenheten om den här sjukdomen har ökat och att man söker vård tidigare. Man tar prov tidigare. 

Ett allvarligt problem under de senaste dagarna har varit den begränsade testkapaciteten i länet som har inneburit att det för närvarande inte går att boka tid för ett test. Detta sker samtidigt som Folkhälsomyndigheten vill att antalet tester i landet ska öka ytterligare. 

– Mycket hänger på kapaciteten i vårt laboratorium just nu. Man har haft problem och försöker att jobba i fatt. Under denna vecka är det en svacka i provtagningskapaciteten. Den räcker egentligen bara till sjukvården och kommunala boenden just nu, säger Magnus Roberg. 

När kan regionen få tillbaka full testkapacitet?

– Nästa vecka är förhoppningen att vi ska vara tillbaka i samma nivåer som tidigare. På sikt pågår det ett arbete med att skala upp testkapaciteten ytterligare. 

Är tanken att det ska vara möjligt att boka tid för test på 1177?

– Ja, det är målsättningen. Vi har en grupp som jobbar med frågan. Men jag kan inte säga vilken nivå vi ska ligga på. 

På måndagen flaggade smittskyddsläkare Britt Åkerlind för att det kan bli nödvändigt att ytterligare skärpa de lokala allmänna råden i länet – råd som Folkhälsomyndigheten bestämt ska gälla till den 19 november. Magnus Roberg anser att den fortsatta smittspridningen i länet tyder på att de allmänna råden inte följs i önskad utsträckning.

– Efterlevnaden har kanske inte varit jättestark. Det kan finnas ett utrymme för någon typ av skärpning, men jag vågar inte spekulera i vad det kan bli, säger den biträdande smittskyddsläkaren.  

Visar pågående infektion

Ett positivt PCR-test visar att du har en pågående eller en nyligen genomgången infektion med covid-19. Personer som haft covid-19-infektion som bekräftats med PCR-prov och tillfrisknat har en mycket låg risk att bli sjuka igen i åtminstone sex månader framåt. Även om alla som varit sjuka i covid-19 inte utvecklar mätbara nivåer av antikroppar i blodet så har dessa personer troligen utvecklat någon form av immunsvar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!