FHM: Flest testar positivt i Östergötland

Folkhälsomyndigheten uppger att Östergötland är den region i landet med högst andel positiva provsvar. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att det tyder på att regionen valt rätt teststrategi.

Sedan i fredags går det inte längre att boka tid för provtagning i Östergötland. Den trasiga analysmaskinen har nu dock reparerats och regionen har säkrat tillgång på reagensmedel.

Sedan i fredags går det inte längre att boka tid för provtagning i Östergötland. Den trasiga analysmaskinen har nu dock reparerats och regionen har säkrat tillgång på reagensmedel.

Foto: Fredrik Quist/TT

Östergötland2020-11-09 14:26

Av Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport framgår att Östergötland under vecka 44 hade högst andel positiva provsvar i hela landet. Andelen i länet låg på 18,1 procent – vilket innebär att nästan var femte person i länet som testades var smittad av coronaviruset. Därefter följde Kronoberg (15,0 procent). Stockholm (14,4 procent) och Jönköping (13,7 procent). För riket i stort låg andelen positiva provsvar på 9,7 procent. 

– Vi har fått folk att lämna prov på ett bättre sätt än i många andra län. Det finns län som testar dubbelt så stor andel av befolkningen. I de länen blir procentsiffran för andelen positiva prov mycket lägre, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind och fortsätter: 

– Vi tar inte lika många prov, men vår provtagning är bättre riktad än i andra regioner. 

Faktum är att Östergötland är ett av de län i landet som provtar lägst andel av befolkningen, vilket oppositionsrådet Marie Morell (M) tidigare har kritiserat. Under vecka 44 var det endast i Västernorrland och Blekinge som färre coronaprover togs i förhållande till folkmängden. 

I fredags meddelade dessutom Region Östergötland att provtagning för covid-19 enbart kommer att vara tillgänglig för patienter som behöver sjukvård, vårdtagare inom äldreomsorg samt vård- och omsorgspersonal. Möjligheten för vem som helst som har symtom att boka tid finns inte längre.

– Förra veckan gick ett av tre analysinstrument sönder. Men det är avhjälp nu och regionen har kunnat köpa in mer reagensmedel. Alla som hade bokat sig innan vi fick den här driftstörningen är provtagna. Vi har inte behövt ringa och säga nej till någon som beställt ett prov, säger Britt Åkerlind. 

När kommer det att gå att boka tid för provtagning igen? 

– Vi måste se över hur vi ska göra. På sikt ska vi fortsätta med provtagning, men vi måste vara väldigt noggranna med att uppmana folk att hålla sig till de kriterier som vi har. Vi ser att det finns personer som bokar sig på många tider. Man ska ha varit sjuk i 48 timmar innan man bokar tid för ett test. Kommer man in för tidigt kan provsvaret bli falskt negativt. Vi vill ha ett så sant resultat som möjligt.

Britt Åkerlind kunde på måndagen inte ge något tydligt besked om när det åter blir möjligt att boka tid för provtagning via 1177. 

– Vi ska ha ett möte om det under måndagseftermiddagen. Det är möjligt att vi får släppa på lite i taget. Vi kommer att titta på var vi ser den största sjukligheten. Vi har i dag en provtagning från 13 år. Min bedömning är att vi kommer att testa äldre personer än så. Vi ser väldigt lite smitta i de lägre åldersgrupperna. 

Smittskyddsläkaren framhåller vikten av att den som har symtom på covid-19 håller sig hemma i väntan på ett provsvar. 

– Om man tror att man kan ha covid-19 måste man löpa linan ut och bete sig som om man har sjukdomen och det innebär att man ska vara hemma. Vi ser att det finns personer som tar ett test och sedan åker vidare till jobbet. 

Regionen har under den senaste tiden testat drygt 1 000 personer per dag. Sannolikt kommer färre dagliga tester att genomföras.  

– Vi var uppe i 1 150 tester per dag vecka 45. Var vi kommer att landa vet vi inte. Vi kommer nog att dra ner en del, men jag tror att det kommer att bli mer än 500 tester per dag, säger Britt Åkerlind.  

Rekommenderar PCR-test

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna samt barn och unga i skolålder inklusive förskoleklass som har symtom för covid-19 PCR-testas för att se om de har en pågående infektion.

I en situation där antalet misstänkta fall överskrider hälso- och sjukvårdens kapacitet till testning rekommenderas särskild prioritering.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!