Gamla museilokalen ska bli gastrobar: "JĂ€ttepirrigt"

En gÄng ett museum för veteranbÄtar, leksaksbilar och jÀrnvÀgsmodeller. Snart gastrobar med spanska och svenska rÀtter pÄ menyn. I januari vÀntas öppning av verksamheten mellan Motala och Linköping.

50-Äriga Claudia Gutierrez öppnar i januari gastrobar och glassbar i Musiehuset i Ljung, mellan Göta kanal och riksvÀg 34. "JÀttepirrigt", sÀger hon inför starten.

50-Äriga Claudia Gutierrez öppnar i januari gastrobar och glassbar i Musiehuset i Ljung, mellan Göta kanal och riksvÀg 34. "JÀttepirrigt", sÀger hon inför starten.

Foto: Pelle Johansson

Östergötland2020-12-09 20:00

Det Àr i Museihuset i Ljung, en gÄng Àgt av stiftelsen PÀrlbÄten, som 50-Äriga Claudia Gutierrez gör sin satsning.

Hon kom till Sverige för tre Är sedan, frÄn en resa som startade i hennes hemland, Colombia, och dÀrifrÄn vidare till Spanien.

– Det var kĂ€rleken som tog mig till Sverige, sĂ€ger hon och smĂ„skrattar.

– Jag och min sambo har gĂ„tt in i det hĂ€r projektet tillsammans.

PÀrlbÄten sÄlde museihuset, belÀget mellan Göta kanal och riksvÀg 34, i september i Är, efter att man genomfört sin sista utstÀllning Är 2018.

Enligt stiftelsens sekreterare, Hans Vaernéus, var det pÄ grund av medlemmarnas Älder som beslutet om en försÀljning klubbades igenom.

– Vi Ă€r alla, bortsett frĂ„n nĂ„gon enstaka person, plus 75 Ă„r och vi kĂ€nde att vi inte hade tillrĂ€ckligt mycket ork för att driva verksamheten vidare.

– Vi letade lĂ€nge efter en yngre förmĂ„ga som kunde tĂ€nka sig att komma in och ta över, men nĂ€r ingen visade intresse bestĂ€mde vi oss för att sĂ€lja.

För Claudia Gutierrez innebar det att drömmen om att starta en egen restaurang förverkligades.

– Under mina Ă„r i Spanien jobbade jag en del i krogbranschen. Jag Ă€lskar mat och ser stora möjligheter att skapa nĂ„got bra i de hĂ€r lokalerna, sĂ€ger hon och visar runt i det som inom kort kommer att öppna som Claudias gastrobar & och glass.

– Min plan Ă€r att kunna servera frukost, lunch och middag och att han en glassbar vid sidan om. 

– Jag har tittat lite pĂ„ olika verksamheter i Söderköping nĂ€r det gĂ€ller glass och tĂ€nker mig att nĂ„got liknande kan fungera hĂ€r ocksĂ„, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter sin jĂ€mförelse med just Söderköping:

– Det Ă€r ju en snarlik kundkrets med bĂ„tfarare som kan lĂ€gga till hĂ€r utanför, cyklister pĂ„ kanalbanken, och de som kommer förbi pĂ„ bilvĂ€gen.

En helt ny uteservering vid bÄtbryggan i kanalen har nyligen anlagts, med plats för ett 50-tal gÀster, ungefÀr lika mÄnga som inomhus dÀr man ocksÄ hÄller pÄ att inreda en festlokal för sÀllskap upp till drygt 300 personer.

– Hur det kĂ€nns att öppna i coronatider? JĂ€ttepirrigt. 

– Jag Ă€r nervös och undrar hur det ska gĂ„, men nĂ„gon gĂ„ng ska vĂ€l den hĂ€r pandemin ge med sig.

Konkurrens Ă€r inget som oroar Gutierrez sĂ€rskilt mycket.

– Det finns inte mĂ„nga restauranger utmed Göta kanal. De nĂ€rmaste ligger i Borensberg och Berg. Stoppet hĂ€r utanför blir perfekt, sĂ€ger hon och ler.

Karta: Claudias Gastrobar och Glass
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!