BlĂ„klint och knölsvan Ă€r kĂ€nda symboler för Ăstergötland, men att landskapssvampen heter kantkremla eller att vattenstjĂ€rna Ă€r Ăstergötlands landskapsmossa kanske inte sĂ„ mĂ„nga har koll pĂ„.
Nu tillkommer ytterligare ett aningen udda inslag till samlingen. Ăstgöta gulĂ€rt Ă€r sedan nĂ„gra dagar tillbaka vĂ„r landskapsĂ€rta!
Ett tiotal plantor Àr pÄ vÀg upp i Linköpings slottstrÀdgÄrd. HusförestÄndaren Daniel Blomqvist har ansvaret och gÄr som en Àggsjuk höna runt Àrtplantorna som Àn sÄ lÀnge bara Àr nÄgra centimeter höga.
Torkan Àr en av mÄnga faror sÄ hÀr i början.
â De grodde pĂ„ sex dagar och allt jag satte har kommit upp. Visserligen hade de fina förutsĂ€ttningar, men grobarheten verkar i alla fall vara bra, sĂ€ger Daniel Blomqvist.
Det Àr KÄlrotsakademin som utsett landskapsÀrtor. Akademien driver olika projekt för att frÀmja den svenska matens kulturarv och vid en tillstÀllning delade man ut fröpÄsar med olika sorters Àrtor till landets 21 landshövdingar.
Ăstgöta gulĂ€rt Ă€r först dokumenterad i landskapet i början pĂ„ 1900-talet, men den har förmodligen funnits lĂ„ngt före det.
â En vĂ€ldigt lĂ€ttkokt Ă€rta med tunt skal, den skiljer sig kanske inte jĂ€ttemycket frĂ„n andra gulĂ€rtor. Fungerar utmĂ€rkt för just Ă€rtsoppa, men ocksĂ„ till sallader, hummus och falafel, sĂ€ger Daniel Blomqvist.
Varför behövs en landskapsÀrta?
â Om man har en fisk eller en fĂ„gel kan man vĂ€l ocksĂ„ ha en Ă€rta, frĂ„gar sig Daniel Blomqvist.
â Bara att du och jag stĂ„r hĂ€r och pratar gör att det blir en diskussion om Ă€rtan som rĂ„vara. Den Ă€r lĂ€ttodlad och gĂ„r att anvĂ€nda till sĂ„ mycket mer Ă€n bara Ă€rtsoppa.
Kan vem som helst odla Àrtan?
â Absolut, men det kan vara lite svĂ„rt i början eftersom den inte tillhör nĂ„gon av de kommersiella sorterna som sĂ€ljs. Man fĂ„r googla lite grann. SjĂ€lv ska jag först och frĂ€mst se till sĂ„ att jag sjĂ€lv fĂ„r utsĂ€de till nĂ€sta Ă„r. Jag rĂ€knar med tre-fyra gĂ„nger sĂ„ mycket Ă€rtor dĂ„.
I slottstrÀdgÄrden har Daniel Blomqvist ansvaret för en odlingsplÀtt dÀr det förutom östgöta gulÀrt Àven vÀxer lök, morot, palsternacka, fyra sorters bönor och en hel del annat Àtbart.
â NĂ€r jag kom hit var den i trĂ€da, men jag har ett stort trĂ€dgĂ„rdsintresse och odlar mycket sjĂ€lv. Det kĂ€nns kul att vĂ€cka den till liv igen.
Sandjorden runt slottet gör odlingen till en utmaning. Det krÀvs en hel del gödslad torv och naturgödsel att blanda upp med.
â För mig som har lerjord hemma Ă€r det inte sĂ„ himla lĂ€tt. Dessutom kanske det har blivit lite för mycket sol pĂ„ odlingen sedan tvĂ„ stora trĂ€d som var sjuka togs bort.
Inga mördarsniglar?
â Inte Ă€n sĂ„ lĂ€nge, peppar, peppar. Det Ă€r ganska mycket grĂ€smatta runt om och det Ă€r bra.
En stor del av tjÀnsten som slottets husförestÄndare bestÄr i att laga mat till festligheter och middagar pÄ slottet. Daniel Blomqvist sÀtter stort vÀrde i att anvÀnda egenodlade rÄvaror. NÀr civilministern var pÄ besök tidigare i Är skördade han de tre sparrisarna som var klara. Resten fick han köpa in frÄn Gotland.
â Det Ă€r kul bĂ„de för mig och för landshövdingen att kunna berĂ€tta för gĂ€sterna att en del av maten kommer frĂ„n slottstrĂ€dgĂ„rden, speciellt med tanke pĂ„ att hĂ€r var ett trĂ€dgĂ„rdsmĂ€steri förr och att Biskop Brask hade odlingar pĂ„ sin tid.
Skulle du vilja ha Ànnu större yta att odla pÄ?
â Nja, ett vĂ€xthus skulle vara mer intressant.