Busschauffören Bo Ahldin tar fram en mejsel och skruvar bort en lucka i innertaket på bussen. Ett moln av svart damm sprider sig bland stolarna när han plockar ned luftfiltret. Han lägger filtret på golvet i bussgaraget och tar fram högtryckstvätten. En svart sörja rinner ut från filtret när Bo spolar rent det.
– Det här är inte acceptabelt. Det här har vi och passagerarna andats in. Filtret finns i vår ac. Ac:n drar luft bakifrån och fram till mitten av bussen.
Bussen som filtret sitter i städades fyra dagar innan vårt besök och den ska också ha tätats av företaget som en åtgärd för att minska dammet i bussarna.
– På de bussar som vi har haft tidigare städade man filtret en gång i månaden. Då fanns det nästan inget smuts eller damm, säger Bo.
Vi går in i ytterligare en buss. Bo öppnar en lucka i taket ovanför sista stolsraden.
– När jag drar mina fingrar här så får jag massor med smuts och damm på dem. Här ska företaget tätat med fogskum, men dammet finns fortfarande här.
Bo lyfter på en av stolarna under luckan och drar sina fingrar på fästet till säkerhetsbältet. Även den här gången blir hans fingrar svarta av damm.
– Det här sitter folk och andas in. Innan det hamnar under sätet hamnar det i luften och i halsen. Det här är inget vanligt damm för det klibbar fast på fingrarna och är svårt att få bort, säger Bo.
När vi besöker bussgaraget i Österbymo står det 9 maj i almanackan. Turerna kring luften och dammet i företaget Connect bus elbussar har varit många de senaste veckorna.
Redan i mitten av mars skickade chaufförer ett mejl till arbetsgivaren där de larmade om problemen med elbussarna. Efter en månad utan respons från Connect bus skickade de ytterligare ett mejl. Chaufförerna beställde själva en analysrapport i början av april för att ta reda på vilka ämnen som fanns i bussarna. I rapporten uppmättes bland annat VOC (flyktiga organiska ämnen). Resultatet visade på ett värde av 1600 mikrogram per kubikmeter VOC, medan referensvärdet ska vara mellan 30-200. Även halterna av ämnet bensen låg över det normala riktvärdet.
I analysen kan man läsa att "Bensen är särskilt allvarligt – även låga nivåer bör undvikas, eftersom ämnet är klassificerat som cancerframkallande."
Den 30 april utlyste Kommunal skyddsstopp för bussarna. Efter samtal mellan fackförbundet och arbetsgivaren sköts dock skyddsstoppet upp en vecka, fram till onsdag den 7 maj.
Då hölls ett nytt möte där arbetsgivaren presenterade vad man gjort för att åtgärda problemen.
På mötet presenterades också provsvar på en analys som har gjorts av Connect bus. Det visade på normalvärden för en buss och ska inte vara farligt att andas in. Fler analyser ska komma under den kommande veckan, bland annat ett test som görs under en längre period.
Det blev inte något skyddsstopp eftersom facket ansåg att företagets pågående insatser var tillräckliga.
Enligt Bo Ahldin ska Connect bus prover tagits i nysanerade bussar som inte är körda i linjetrafik med passagerare i.
– För att få ett rättvist resultat måste bussarna rulla i trafik med passagerare i. Det känns som de undanhåller något för oss. Jag kan förstå att de är oroliga att få ställa bussarna och för att få stora viten. Men jag tycker att liv går före pengar. Vi är inte ute efter att bråka, men vi är rädda om våra liv och våra passagerares liv.
I de bussar som står i bussgaraget i Österbymo finns bevisligen fortfarande damm kvar i filter och under bussäten, trots att Connect bus menar att insatser gjorts.
– Det damm och smuts som finns i bussarna och filtren nu är det som ligger kvar i systemet sedan tidigare. Det är inte nytt smuts som kommer in i bussen. Tillverkaren rekommenderar tätare filterbyten under en period så att vi får ur allt smuts, säger Jonas Kempe, vd på Connect bus.
När vet ni att allt gammalt smuts är borta och att det som finns i filtret inte är nytt smuts?
– Det vet vi inte. Det vi fått till oss från tillverkaren är att filterbytena måste intensifieras för att få ut smutsen som ligger kvar. Filtrets uppgift är att fånga upp smuts och damm och de tar hand om mycket.
Connect bus genomför mätningar via tre analysföretag, Ocab, Ilema och IVL Svenska miljöinstitutet.
– Jag tror att alla tre analysföretagen tittat på dammet som sådant. Men jag kan ta med mig frågan om dammet och säkerställa att analysföretagen även tittar på den delen och gör en bedömning. Men primärt handlar det om mätningar för att säkerställa att luften är okej och att det inte är någon fara att vistas i bussen.
Kan vi få del av mätresultaten?
– När vi får del av långtidsmätningen som pågick till i söndags kommer analysföretaget göra ett skriftligt utlåtande som vi kan sprida. Svaren kommer under veckan.
Kan ni garantera att chaufförer och passagerare åker säkert i bussarna?
– Med det vi vet idag, utifrån de mätningar som gjorts, ser vi inga gränsvärden som överskrids. Allt ligger på låga och lagom nivåer, säger Jonas Kempe.