Lokala kockarnas stora mardröm – tappade smak och lukt

"Det Àr fruktansvÀrt att servera nÄgot man sjÀlv inte vet hur det smakar". Det sÀger kocken Helen Hulterström, som driver vandrarhem och kafé i Borensberg. Efter covid-19 förlorade hon all smak och lukt.

En matlagares frÀmst verktyg. Kockarna Helen Hulterström och Johan IlbÀck fick bÄda totalt lukt- och smakbortfall i samband med covid-19-sjukdom.

En matlagares frÀmst verktyg. Kockarna Helen Hulterström och Johan IlbÀck fick bÄda totalt lukt- och smakbortfall i samband med covid-19-sjukdom.

Foto: Mostphotos/Privat

Östergötland2021-03-24 21:00

Smak och lukt Ă€r kockens frĂ€msta verktyg. Även om mycket sitter i ryggmĂ€rgen Ă€r sinnena helt avgörande nĂ€r man ska sĂ€tta smakerna i professionell matlagning, och balansera exempelvis sĂ€lta och syra.

Johan IlbÀck, restaurangchef pÄ VÄrdnÀs stiftsgÄrd, blev av med all smak och lukt innan det ens var uppmÀrksammat som ett vanligt symtom av covid-19.

– Jag blev sjuk med en fruktansvĂ€rd hosta i april 2020. Att jobba var inte att tĂ€nka pĂ„. Det lĂ€t som om lungorna skulle komma upp, berĂ€ttar Johan. Jag var sjuk i tvĂ„ veckor och efter en vecka försvann smak och lukt i ett slag.

Johan minns hur hans fru, nÀr Johan stÀdade kylen, sa Ät honom att kasta en fetaost som blivit gammal. Johan tog en tugga och kÀnde ingen smak alls, varken bra eller dÄlig.

– Enligt min fru var det som att öppna en surströmmingsburk. Stanken var outhĂ€rdlig. Men jag kĂ€nde ingenting. Om jag blivit utsatt för ett blindtest hade jag inte kunnat sĂ€rskilja lĂ€sk, vin och vatten.

– Det var en mycket mĂ€rklig kĂ€nsla. Allt jag kĂ€nde i munnen var olika konsistenser och materia.

Lika snabbt som lukt och smak försvann, efter fem dagar, kom det tillbaka. Som en strömbrytare som först knĂ€pptes av – och sedan pĂ„. Ytterligare en vecka senare uppmĂ€rksammades symtomen i media.

Hur viktiga Àr de hÀr verktygen?

– De Ă€r allt, precis allt. Utan dem Ă€r det som om en blind skulle jobba som optiker. Visst hade jag till viss del klarat mig pĂ„ min lĂ„nga erfarenhet, men svĂ„righetsgraden ökar med volymen. Att göra potatispurĂ© till fyra personer Ă€r nĂ„gon helt annat Ă€n att göra det pĂ„ tio kilo potatis, dĂ„ det krĂ€vs sĂ„ oerhört mycket mer kryddor.

– NĂ€r man kommer till att balansera maten, med exempelvis sĂ€lta och syra, Ă€r sinnena ovĂ€rderliga.

undefined
En matlagares frÀmst verktyg. Kockarna Helen Hulterström och Johan IlbÀck fick bÄda totalt lukt- och smakbortfall i samband med covid-19-sjukdom.

Förskolekock Helen Hulterström, som ocksÄ driver Glasbrukets Vandrarhem och Sommarcafé, insjuknade i covid-19 i januari 2021.

– Jag och min man blev smittade av samma person men fick helt olika symtom. Hos mig var det snuva, huvudvĂ€rk, trötthet och ont i kroppen, medan min man fick hög feber.

Smak och lukt försvann under första sjukveckan och hon var borta frĂ„n jobbet i tre veckor. Ännu sju veckor senare saknar hon i princip all lukt och smak.

– Om jag tuggar pĂ„ nĂ„gra saltkorn kan jag kĂ€nna lite sĂ€lta, men nĂ€r alla ingredienser Ă€r blandade smakar anrĂ€ttningen ingenting alls. Det Ă€r jĂ€ttetrĂ„kigt. 

Helen Ă€r frustrerad och jobbet som förskolekock har blivit krĂ„ngligt, Ă€ven om mycket gĂ„r pĂ„ ryggmĂ€rg och vana. 

– Jag mĂ„ste skriva upp nĂ€r jag har saltat maten, eller pastavattnet, eftersom jag inte kan avgöra det. Jag har snĂ€lla kolleger som smakar av maten innan den serveras. Än har ingen klagat, eller ocksĂ„ Ă€r de bara snĂ€lla...

– Dessutom Ă€r det jĂ€ttetrĂ„kigt privat. Att Ă€ta och dricka gott Ă€r ju lite av det enda roliga man har i dessa pandemitider. 

Karl Holmertz Àr förstekock pÄ Vadstena Klosterhotell och drabbades av covid-19 under tvÄ veckor i februari i Är.

– Jag hade feber, ont i kroppen och var dĂ„lig i magen. Plötsligt försvann lukt och smak helt. Jag gjorde luktövningar med mig sjĂ€lv. Valde ut rena smaker, luktade, smakade och intalade mig vad det var och hur det skulle smaka.

Kan man jobba som kock utan lukt och smak?

– Verkligen inte. Utan de sinnena hade jag fĂ„tt omskola mig. Nu Ă€r 90 procent tillbaka, men den sista touchen saknas Ă€n.

SÄrbart luktsinne

Det vi till vardags benĂ€mner som smak Ă€r i sjĂ€lva verket lukt. Flera studier har visat att luktbortfall Ă€r ett av de första och tydligaste symtomen vid covid-19. 

50–80 procent fĂ„r minskad förmĂ„ga att kĂ€nna lukter. HĂ€lften förlorar luktsinnet helt (anosmi) och var tredje fĂ„r kraftigt minskad förmĂ„ga att kĂ€nna lukter (hyposmi).

Ett första varningstecken, enligt VÄrdfokus, Àr om man plötsligt inte kÀnner doften av kaffe.

HÀr kan du lÀsa om hur luktsinnet kan övas upp: www.lukttraning.se/instruktion

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!