Så försöker östgötar tränga sig före i vaccinationskön

Östgötar som inte tillhör de prioriterade grupperna försöker tränga sig för i vaccinationskön. Regionen har nekat flera personer vaccin sedan det uppdagats att de inte har rätt ålder.

Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen.

Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen.

Foto: TT/Arkivbild

Östergötland2021-03-01 13:47

Denna vecka får östgötar som är mellan 85 och 89 år gamla ett brev från regionen där de erbjuds vaccin mot covid-19. Rickard Lundin, som ingår i den särskilda sjukvårdsledningen säger att det förekommer att personer som inte tillhör de prioriterade grupperna försöker att boka tid för vaccination. 

– Vårt tekniska system bygger på att så många som möjligt ska kunna boka sig för vaccination digitalt och utan bank-id. Det finns alternativ att boka sig på, till exempel via telefon för dem som inte har tillgång till dator. Vi kan inte i vårt tekniska system helt styra bokningsmöjligheter utifrån Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.

Den som kommer till en vårdcentral eller en vaccinationscentral måste legitimera sig. Genom detta har regionen upptäckt att det finns personer som försöker att tränga sig före i kön. 

– Vi har haft några fall där vi har avbokat tider och nekat personer vaccinering. Det är personer som har bokat en tid utan att höra till de prioriterade grupperna. Region Östergötland följer prioritetsordningen och kommer inte att acceptera att personer försöker ta sig förbi den, säger Rickard Lundin. 

Hur ser du på att det finns personer som försöker tränga sig före?

– Det är inte acceptabelt. Jag skulle säga att det är respektlöst att försöka få vaccin före personer som har större behov av vaccin.  Vi vill verkligen trycka på att man respekterar den prioriteringsordning som finns och att den behöver följas för att vi ska kunna skydda dem som löper störst risk att drabbas av allvarlig covid-19 sjukdom.  

Hur ska personer i fas 3 (6064 år) och fas 4 (1859) få reda på att det är dags för vaccinering? Kommer de också få brev?

– Vi kommer inte, som det ser ut nu, att skicka ut brev till alla östgötar, men vi kommer att rikta information till varje grupp. Information kommer att gå ut i en rad olika kommunikationskanaler som webb, tryckt information, annonsering och sociala medier. 1177.se är navet i kommunikationen, där informationen uppdateras kontinuerligt. 

Får man någon sorts vaccinationspass när man väl har fått sina två sprutor?

– Utredning om vaccinationspass pågår hos tre olika myndigheter nationellt. Vi får avvakta vad de kommer fram till. Från oss får den som vaccineras ett vaccinationskort. 

Denna vecka förväntas Region Östergötland få 12 550 doser vaccin – 5 850 doser från Pfizer, 4 000 från Astra Zeneca samt 2 700 från Moderna. 

– Om doserna levereras som utlovats blir det den hittills största leveransen under en vecka, säger Lundin. 

Ännu så länge har 29 096 personer i länet fått den första dosen vaccin mot covid-19. 15 508 personer har även hunnit få den andra dosen. 

Regionen meddelade på måndagen att ytterligare fem personer med bekräftad covid-19 har avlidit. Sedan utbrottet började för ett år sedan har nu 573 smittade personer i länet dött. 

På söndagen uppgav regionen att 63 smittade personer vårdades på sjukhus i länet. På måndagen hade antalet inneliggande patienter ökat till 66, varav tolv vårdades på intensivvårdsavdelningar. 

På Universitetssjukhuset vårdades på måndagen 39 covid-19-patienter, varav åtta på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 25 smittade patienter, varav fyra på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades två smittade patienter. 

Smittade i kommunerna

Linköping: 9 115

Norrköping: 6 484

Motala: 2 450

Mjölby: 1 461

Finspång: 696

Söderköping: 472

Åtvidaberg: 379

Vadstena: 344

Kinda: 263

Valdemarsvik: 208

Ödeshög: 187

Boxholm: 185

Ydre: 73

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!