Folkhälsomyndigheten har tagit fram fyra faser som klargör för landets regioner i vilken ordning myndigheten anser att olika grupper bör få vaccin mot covid-19.
I den första fasen vaccineras äldre på särskilda boenden, personer med hemtjänst och personal som arbetar nära dessa grupper.
I den andra fasen ska framförallt övriga personer som är 70 år eller äldre vaccineras – där de äldsta ska vaccineras först.
I den tredje fasen, som inleds därefter, ska vaccination erbjudas till övriga personer som är yngre än 70 år och som tillhör en riskgrupp.
Först i den avslutande, fjärde fasen ska vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp och är under 70 år. Den fråga som nu diskuteras inom Region Östergötland är om vaccinationerna i denna avslutande fas ska ske i någon särskild prioriteringsordning.
Enligt Sveriges Radios Ekotredaktion, som gjort en enkät, överväger Östergötland, Uppland, Blekinge och Jönköping att ta fram egna prioriteringssystem.
– Jag vill betona att vi följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Men samtidigt vet vi att hög ålder är en riskfaktor och det kan bli så att vi i fas fyra låter de som är äldre få vaccin först, säger Rickard Lundin, som ingår i den särskilda sjukvårdsledningen i Region Östergötland.
Regionen räknar med att omkring 250 000 östgötar kommer att erbjudas vaccinering i fas fyra.
– Vi måste hitta ett sätt som gör att vi kan sprida ut vaccineringen i fas fyra. Tanken är att vi ska komma i gång med detta i april och vara färdiga till halvårsskiftet. Vi måste hitta ett sätt som gör att vi kan få ett jämnt flöde, säger Rickard Lundin, som anser att regionen följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.
Fjorton av landets regioner tänker, enligt Ekot, inte ta fram något eget prioriteringssystem. En av avledningarna är att massvaccineringen då kan dra ut på tiden.
– För varje gång som vi gör en prioriteringsordning så tar det i effektivitet, det blir lite krångligare att hamna rätt i kön och att kallas. Så ju mindre grupperingar man har desto enklare blir det att genomföra vaccinationen, säger Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg till Ekot.
Rickard Lundin säger dock att Region Östergötland inte ska använda ett prioriteringssystem som skapar onödig byråkrati som kan leda till förseningar.
På torsdagen meddelade Region Östergötland att ytterligare fem personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 492 smittade personer avlidit i Östergötland. Under den pågående andra vågen har hittills 238 personer med bekräftad covid-19 dött.
På onsdagen vårdades 109 smittade patienter på länets tre sjukhus, varav 19 inom intensivvården. På torsdagen hade antalet smittade patienter minskat till 107, varav 17 fick vård på iva.
På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen 61 covid-19-patienter, varav 11 på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 37 smittade patienter, varav sex på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades nio smittade patienter.
På onsdagen uppgav regionen att sammanlagt 18 909 personer konstaterats vara smittade sedan pandemin började. På torsdagen hade antalet smittade stigit till 19 050 – en ökning med 141 personer på ett dygn.
På torsdagen hade sammanlagt 11 774 personer i Östergötland fått den första dosen vaccin mot covid-19.