Rut Persson befann sig inne på Netto vid Drottninggatan i Linköping på måndagen och skulle handla. När hon kom hem fick hon ett telefonsamtal om att någon hade hittat hennes plånbok.
– Jag hade inte varit hemma länge förrän de ringde från Sandströms och frågade om jag hade min plånbok. Jag trodde att jag hade den i väskan, jag gick och tittade och såg att plånboken inte låg där. De på Sandströms berättade att en dam hade kommit in med plånboken och lämnat in den hos dem, berättar Rut Persson.
Hon begav sig därefter till butiken för att hämta sin plånbok. Tjuven hade stulit 470 kronor i kontanter från henne.
– Jag hade känslan av att det var någon som gick bakom mig i butiken. Jag hade antagligen inte lagt in plånboken ordentligt i väskan.
Hon berättar att det var första gången i hennes liv som varit med om något liknande.
I Brottsförebyggande rådet, BRÅ:s, senaste Nationella trygghetsundersökning från 2017 uppgav 2,9 procent av befolkningen, eller cirka 234 000 personer, att det blivit utsatta för fickstölder.
Erik Terneborn, presstalesperson hos polisen Region Öst, berättar att det är förekommande att äldre blir utsatta för olika typer av brott.
– Det är ganska vanligt med bedrägerier mot äldre, framför allt per telefon.
Han ger som tips för att skydda sig mot fickstölder är att vara vaksam mot sin omgivning att hålla koll på var man har sin plånbok. Exempelvis kan man ha den i en innerficka på sin jacka i stället för i ytterfickan. Ett annat råd är att hålla sin väska framför kroppen och att inte lägga värdesaker i ytterfacken. Han berättar även om fall där äldre blivit bestulna på sina kort
Rut Persson vill att fler personer ska bli mer uppmärksamma.
– Jag vill att tanterna i min ålder ska vara på alerten och bli mer observanta.