På måndagen vårdades 101 smittade på länets sjukhus. Även på tisdagen vårdades 101 covid-19-patienter på sjukhus i länet, varav 13 inom intensivvården.
Under den senaste veckan har antalet inlagda patienter legat tämligen stabilt. Sedan den 16 november har antalet inneliggande covid-19-patienter legat på mellan 94 och 107. Antalet smittade intensivvårdspatienter har legat på mellan 8 och 13 varje dag under den senaste veckan.
– Vi verkar närma oss någon form av platå när det gäller antalet patienter på sjukhus. Vi ser en viss ökning på intensivvården, men det är förväntat, säger Martin Magnusson, regional sjukvårdsledare i Region Östergötland.
Varför ökar antalet intensivvårdspatienter?
– Först blir man sjuk, sedan blir man sämre och då söker man sjukvård och blir inlagd. Sedan brukar intensivvårdsbehovet uppstå efter ytterligare en viss tid. Vi såg det tydligt i våras. Det hänger ihop med hur sjukdomen utvecklar sig.
Enligt Martin Magnusson har sjukvården blivit bättre på att behandla covid-19-patienter, vilket har lett till att vårdtiderna har sjunkit.
– Vi ser tendenser till kortare vårdtider, både på vårdavdelningar och intensivvårdsavdelningar. Vi har lärt oss mycket om sjukdomen, bland annat att tidigt sätta in det som kallas för högflödesbehandling med syrgas. Det kan vara en orsak till att patienter som tidigare behövde intensivvård inte behöver det på samma sätt nu.
Vad innebär högflödesbehandling med syrgas?
– Det är att man ger stora volymer syrgas. Man har en speciell apparatur som gör att man kan ge högre flöden och då får man upp syrgaskoncentrationen och då mår patienten bättre.
Har smittspridningen hejdats med tanke på att antalet smittade patienter inte ökar så mycket längre?
– Det skulle kunna vara så att smittspridningen har minskat något. Vi ser en viss avplaning. Sjukvårdsbehovet är kanske en bättre indikator på smittläget än antalet positiva svar vid en masstestning. Men det är viktigt att folk fortsätter att följa de allmänna råden. Det är folks beteende som är helt avgörande för smittspridningen.
Hur lång tid kan det ta innan antalet smittade patienter börjar minska?
– Om smittspridningen är okontrollerad blir det väldigt många sjuka snabbt. När den stannar av sjunker det lika fort som det gick upp. Om man har en långsam ökning, som vi har haft, så kommer det antagligen att ta lite längre tid innan det sjunker. Det kommer säkert att ta ett tag innan vi är nere på de nivåer som vi hade i somras.
På Universitetssjukhuset vårdades på tisdagen 53 smittade på vårdavdelning och nio på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 29 smittade på vårdavdelning och fyra på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades sex smittade på vårdavdelning.
På måndagen uppgick antalet konstaterat smittade i länet till 8 788 personer. På tisdagen hade den siffran ökat till 8 858 – en ökning med 70 personer på ett dygn.
På grund av regionens begränsade testkapacitet är det dock svårt att säga hur smittspridningen ser ut i länet. Regionen testar sedan en tid endast prioriterade grupper som sjukvårdspersonal, svårt sjuka, personer på äldreboenden samt personer över 70 år.
Region Östergötland uppgav på tisdagen att ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har 286 smittade personer avlidit i länet.