Den 3 november påbörjades vaccineringen mot säsongsinfluensa i Östergötland. Regionens smittskyddsläkare, Britt Åkerlind, framhöll vikten av att vaccinera sig – inte minst med tanke på coronapandemin.
– Sprutan ger ett skydd som kanske är viktigare än någonsin i år att få om man tillhör en riskgrupp. Vi behöver alla hjälpas åt att minimera risken att det blir många sjuka i både influensa och covid-19, sade hon.
Personer som är över 65 år och personer som har vissa kroniska sjukdomar eller är gravida har erbjudits gratis vaccinering under november månad. Personer som inte tillhör en riskgrupp skulle få vänta till den 1 december och då betala 300 kronor för vaccinationen.
Men nu visar det sig att den pågående coronapandemin kraftigt har ökat intresset för att vaccinera sig mot influensa.
– Det har aldrig varit en så stor efterfrågan på influensavaccin, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
Den 19 november tvingades Regionen att dra i nödbromsen genom att pausa vaccinationen av vårdpersonal. Vaccinet räcker inte helt enkelt.
– Vi var tvungna att bestämma oss i februari för hur många doser vi skulle beställa. Vi höjde med tio procent.
Hur många doser köpte ni in?
– Vi fick göra en extrabeställning, så jag tror att vi är uppe i ungefär 100 000 doser. Det är nästan 25 procent av befolkningen, säger Britt Åkerlind och fortsätter:
– Just nu är det bara riskgrupper som blir vaccinerade. Alla som är över 65 år kan vaccinera sig och sedan har vi vissa riskgrupper, som till exempel diabetiker och hjärt- och lungsjuka, som också kan vaccinera sig. Vi har erbjudit vaccin till de grupperna under fyra veckor och det här är nu den sista veckan. De som tillhör en riskgrupp ska passa på nu.
Tanken är att sjukvårdspersonal ska kunna vaccinera sig från och med den 1 december. Den stora allmänheten, som inte tillhör någon riskgrupp, kommer sannolikt inte att kunna vaccinera sig inom ramen för den verksamhet som Region Östergötland bedriver på vårdcentraler.
Kommer vaccinet att räcka till alla östgötar som vill vaccinera sig?
– Som det ser ut nu kommer det inte att räcka. Folk ute i samhället kommer vi inte att kunna erbjuda. Men det finns erbjudanden via privata aktörer. De som inte tillhör någon riskgrupp och som inte arbetar inom vården måste ändå betala 300 kronor till regionen, säger Britt Åkerlind.