Smittskyddsläkaren: Kulmen kan ha nåtts

Antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård har börjat minska i Östergötland. Enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind finns det tecken som tyder på att vi nu har det värsta bakom oss. Kulmen kan ha nåtts.

Britt Åkerlind är smittsskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittsskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbild/Julia Djerf

Östergötland2021-01-15 14:52

På torsdagen vårdades 130 covid-19-patienter på länets sjukhus. På fredagen hade antalet smittade patienter minskat till 117, varav 16 vårdades inom intensivvården. 

Britt Åkerlind välkomnar utvecklingen och säger att det är ett av flera tecken på att kulmen under den andra smittspridningsvågen kan ha nåtts. 

– Östergötland drabbades i likhet med Stockholms län och Södermanland hårt under den första vågen. Vi drabbades hårt även under den andra vågen. Men vi ser nu att utvecklingen går åt rätt håll i Stockholm och Södermanland och det finns anledning att tro att vi är på väg åt samma håll. 

Det är inte bara det faktum att antalet smittade patienter har minskat något, från en visserligen hög nivå, som ger anledning till visst hopp. Region Östergötland har under de senaste dagarna noterat att antalet personer som bokar tid för covidtest har minskat något – vilket kan vara ett tecken på att smittspridningen har dämpats. Andelen som testar positivt för den samhällsfarliga sjukdomen har också börjat minska något från att ha legat på över 30 procent. 

– Det är nu runt 20 procent av dem som testar sig som har sjukdomen, säger smittskyddsläkaren. 

Ännu så länge har den pågående vaccinationen knappast haft någon effekt när det gäller smittspridningen. Men på inte alltför lång sikt tror Britt Åkerlind att vaccinationen kommer att leda till att färre smittade avlider. 

– Vi är nu klara med de första vaccinationerna på samtliga särskilda boenden i länet. Efter tre till sex veckor kommer alla som bor där att ha fått den andra sprutan och de kommer då att ha ett bra skydd mot sjukdomen. 

I nästa fas av vaccinationskampanjen kommer personer som har hemtjänst eller hemsjukvård att få sin första dos vaccin. 

– Det går inte att transportera Pfizers vaccin på något enkelt sätt och det är därför nödvändigt att de som har hemtjänst tar sig till sin vårdcentral. Under nästa vecka ska även en del sjukhuspersonal vaccineras, framför allt personal inom akutsjukvården, säger Britt Åkerlind, som dock säger att det blir en logistisk utmaning att vaccinera alla vuxna östgötar. 

– Vi kommer så småningom att ha fyra olika vacciner samtidigt som vi ska använda. Det är också så att alla som vaccineras ska få två doser av samma vaccin. Det kräver planering.  

En positiv effekt av att östgötarna undviker fysisk kontakt är att andra smittsamma sjukdomar inte sprids. Så här års brukar både säsongsinfluensa och vinterkräksjuka grassera.

– Vi har inte haft ett enda fall av vanlig säsongsinfluensa i länet. Det är helt unikt och beror naturligtvis på att så många följer rekommendationerna om att hålla avstånd och vara hemma vid sjukdom. 

Britt Åkerlind manar östgötarna att fortsätta att följa rekommendationerna. 

– Det finns indikationer på att vi har nått kulmen på den andra vågen. Men låt oss hålla ut ännu ett tag! 

På torsdagen uppgav Region Östergötland att 16 854 personer hittills testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen. På fredagen hade antalet ökat till 17 240 – en ökning med 386 personer på ett dygn. 

Region Östergötland meddelade på fredagen att ytterligare två personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 437 smittade personer dött. Under den andra vågen har hittills 183 smittade personer avlidit i länet.

Smittade i kommunerna

Linköping: 6 841

Norrköping: 4 958

Motala: 1 647

Mjölby: 1 120

Finspång: 534

Söderköping: 368

Åtvidaberg: 301

Vadstena: 233

Kinda: 190

Valdemarsvik: 185

Ödeshög: 140

Boxholm: 128

Ydre: 56

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!