Smittskyddsläkarens larm: "Siffrorna går bara uppåt"

Coronapandemin utvecklas åt fel håll, konstaterar smittskyddsläkare Britt Åkerlind. Såväl antalet bekräftat smittade som antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård ökar.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-10-26 14:45

– Siffrorna går bara uppåt hela tiden, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

På söndagen rapporterade Region Östergötland att 5 010 personer i länet hittills konstaterats vara smittade av covid-19. På måndagen hade antalet ökat till 5 058 personer – en ökning med 48 personer på ett dygn. 

Under de senaste sju dygnen har sammanlagt 288 personer i länet testat positivt för covid-19. Vid en presskonferens i fredags sade regionstyrelsens ordförande, Kaisa Karro (S), att länet har drabbats av en andra våg:   

– Vad vi ser i Östergötland är en andra våg av smittspridning. Hur stor den blir avgörs av alla oss som bor i Östergötland. Jag vill vara tydlig med att säg att pandemin inte är över, snarare tvärtom. Vi måste alla ta ansvar för att bromsa smittspridningen!

Ett tecken på att smittspridningen tilltar i länet är att även antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård ökar. På söndagen vårdades 16 smittade personer på sjukhus i länet. På måndagen hade antalet covid-19-patienter ökat till 19. 

På Universitetssjukhuset vårdades på måndagen tolv smittade personer på vårdavdelning och en på intensivvårdsavdelning. På Vrinnevisjukhuset vårdades fyra smittade patienter och på Motala lasarett vårdades två smittade patienter. 

Britt Åkerlind säger att vården nu åter är på väg att ställa om för att kunna koncentrera sig på att ta hand om covid-19-patienter. 

– Även anställda inom vården smittas och det kan leda till att inbokade besök kan komma att ställas in.

På måndagen var det tänkt att regionen skulle komma i gång med en ny form av smittspårning som innebär att den som testar positivt ska bli uppringd av vårdpersonal. Syftet är att identifiera personer i den smittade personens närhet som kan behöva sättas i hemkarantän – och som i så fall är i behov av ett intyg för att kunna få smittbärarpenning. 

– Men när vi har så många konstaterat smittade kommer det att bli svårt att hinna ringa till alla. På 1177 kommer det dock att finnas en möjlighet att skicka ett mejl för att få det här intyget, säger Britt Åkerlind. 

I nuläget finns inga planer på att skärpa de allmänna råden i Östergötland.

– Men vi har det i åtanke. 

Sedan utbrottet började har sammanlagt 253 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. Det senaste dödsfallet skedde den 2 oktober.

Antal smittade per kommun

Linköping: 1 979

Norrköping: 1 473

Motala: 369

Mjölby: 307

Finspång: 231

Söderköping: 129

Åtvidaberg: 96

Kinda: 90

Vadstena: 83

Valdemarsvik: 79

Boxholm: 44

Fotnot: Regionen redovisar endast antal smittade i kommuner som har fler än 30 bekräftade fall. Därför redovisas inte antalet för Ödeshög och Ydre.

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!