När pandemin nådde länet – ett år sedan första fallet

Ingen kan ha blivit överraskad när Region Östergötland den 9 mars förra året skickade ut ett pressmeddelande om att länet fått sitt första bekräftade fall av covid-19. Ändå slog nyheten ned som en bomb.

Den 9 mars förra året meddelade Region Östergötland att länet fått det första bekräftade fallet av covid-19. Vårddirektör Jessica Frisk (övre vänstra hörnet) och smittskyddsläkare Britt Åkerlind (nedre högra hörnet) medverkade i presskonferensen.

Den 9 mars förra året meddelade Region Östergötland att länet fått det första bekräftade fallet av covid-19. Vårddirektör Jessica Frisk (övre vänstra hörnet) och smittskyddsläkare Britt Åkerlind (nedre högra hörnet) medverkade i presskonferensen.

Foto: Corren

Östergötland2021-03-09 05:00

Sent på måndagen den 9 mars 2020 skickar Region Östergötland ut ett pressmeddelande med följande lydelse:

"På måndagskvällen fick Region Östergötland provsvar som bekräftade det första fallet av coronasmitta i länet. Det handlar om en vuxen person bosatt i östra länsdelen som smittats under en resa i norra Italien och blivit sjuk efter hemkomsten. Personen har hållit sig isolerad i hemmet och har lindriga symtom."

På kvällen kallar regionen till presskonferens i regionhuset på S:t Larsgatan i Linköping. Det ska ännu dröja flera månader innan myndigheterna övergår till digitala presskonferenser. 

På vår redaktion i Linköping arbetar denna kväll reportern Johan Rödin. Han kastar sig i en bil och försöker få ordning på tekniken som gör det möjligt att direktrapportera på webben. 

– Det ösregnade. Det kom en riktigt ödesmättad störtskur. Jag blev dyngsur på den korta vägen in i lokalen från parkeringen vid Ekoxen där jag ställt bilen, säger vår reporter. 

Johan Rödin och kollegor från P4 Östergötland och SVT Nyheter Öst slår sig ned i rummet. 

– Jag minns stämningen som ganska avspänd. Definitivt inte ödesmättad. Inga stora ord. Ganska torrt redovisande. Men för mig var det ganska hektiskt. Jag satt och liverapporterade via mobilen. Jag minns att jag inte riktigt förstod varför vi skulle ha liverapportering. Men läsandet var skyhögt, hörde jag efteråt.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och vårddirektör Jessica Frisk medverkar i presskonferensen. 

– Vid lunchtid i dag var det 248 coronafall i Sverige och att vi som en stor region också skulle bli drabbad var bara en tidsfråga. Och nu är det första fallet här, säger smittskyddsläkaren.

Den smittade personen har besökt norra Italien – den region i Europa som först drabbades av pandemin – och vid hemkomsten känt sig krasslig. 

– Den här personen har agerat föredömligt och i stor utsträckning undvikit kontakt med andra människor, säger Britt Åkerlind.

undefined
Smittskyddsläkare Britt Åkerlind har lett arbetet för att hejda smittspridningen i Östergötland.

Trots att beskedet om att länet fått sitt första fall inte är oväntat är intresset från allmänheten stort. Under kvällen är det tidvis svårt att komma in på regionens hemsida. Nyhetsartikeln blir den överlägset mest lästa det dygnet.  

Jessica Frisk, vårddirektör, medverkar vid presskonferensen och kommer med lugnande besked:   

– Vi är väl förberedda. 

Ingen som lyssnade till presskonferensen kunde rimligen veta vad som väntade. Ett år av rekommendationer, restriktioner, allmänna råd, hemarbete, distansundervisning, digitala möten, klusterutbrott, munskyddsdebatt, coronahälsning, självkarantän, smakbortfall, hobbyepidemiologer, antikroppar, flockimmunitet, PCR-test, social distansering, platta kurvor, överdödlighet, platåfaser, R-tal, vaccinfusk och långtidscovid  låg framför oss. Det tog liksom aldrig slut. 

Smittspridningen ökade snabbt i Östergötland och trycket på länets sjukvård skulle bli extremt. 

En knapp månad efter beskedet om att länet fått det första fallet vårdades 139 smittade på länets tre sjukhus. 33 personer med bekräftad covid-19 hade avlidit. Och det vara bara början. Efter en nedgång i smittspridningen under sommaren drabbades länet under hösten av en andra våg – en våg som ännu pågår och som snart riskerar att följas av en tredje våg. 

Ett år efter det första fallet går det att summera vad som hänt på 470 000 olika sätt. Alla östgötar skulle kunna berätta sin historia om hur pandemin har påverkat dem. Det går också att sammanfatta det i siffror: Under året som gått har 24 001 östgötar testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen. 1 879 östgötar har vårdats på sjukhus – och blivit utskrivna. 587 östgötar med bekräftad covid-19 har avlidit. Och ännu är inte pandemin över. 

Förstod länets smittskyddsläkare vad som väntade när hon svarade på journalisternas frågor den där regniga marskvällen? 

– Att det skulle vara den nivån på smittspridningen och att det skulle vara så ihållande i tid, det kunde vi inte gissa, säger Britt Åkerlind nästan på dagen ett år senare. 

Världen har plågats av coronavirus tidigare, som sars och mers. Men viruset som orsakar covid-19 är av en lömskare typ. 

– Den här gången har vi ett virus som är lite smartare. Det ger inte så mycket sjukdom, vilket innebär att man kan uppfatta sig som frisk eller lite snuvig. Vid så enkla symtom fortsätter man att umgås med folk och sprider smittan vidare, säger Britt Åkerlind och fortsätter: 

– Vid tidigare coronautbrott blev folk så sjuka att de lades in på sjukhus och isolerades. Den här gången fungerade det inte så. Vi har fått jobba i alla ändar och har försökt att minimera skadorna. 

Att få smittspridningen under kontroll har inte varit enkelt. 

– Vi bygger kunskap hela tiden och gör det bästa utifrån det. Men det är väldigt svårkontrollerat. Vi har ett helt samhälle med individer som bestämmer vad de ska göra varje dag. 

Britt Åkerlind vet att det nästan är omöjligt att förutsäga hur pandemin ska utvecklas.  

– Vi har gissat dåligt förut och det är fortfarande svårt att gissa. Vi hoppas väldigt mycket på vaccinet. Tittar vi på gruppen av äldre så har sjukdomsfallen gått ner dramatiskt. 

Vårddirektör Jessica Frisk kunde inte heller ana vad som väntade när hon deltog i den där presskonferensen. 

– Vi var mentalt redo. Sedan tror jag inte att något land eller någon region kan slå sig för bröstet och säga att man var helt redo för det som skulle komma. Ingen kunde förutsäga att det skulle bli på det här sättet.

undefined
Vårddirektör Jessica Frisk säger att regionen har lärt sig att snabbt ställa om för att möta det vårdbehov som uppstått under pandemin.

När smittan väl fått fäste i länet gick det fort.  

– Helt plötsligt var alla våra intensivvårdsenheter fyllda med covid-19-patienter. Vi byggde en ny iva-enhet på US på två veckor, vi gjorde om en dagkirurgisk enhet i Norrköping till en iva-enhet. 

Vad har vi lärt oss under det här året?  

– Inom vården har vi lärt oss att snabbt ställa om. Det var ett så otroligt skarpt läge. Vi har också lärt oss hur viktigt det är med lagerhållning. Det funkar inte att ha ett lager som räcker i tre dagar inom hälso- och sjukvården. Samarbete på alla plan är också A och O.

Om östgötarna inte hade följt de allmänna råden kunde situationen varit ännu värre: 

– Jag är imponerad av östgötarna. Jag tycker man ser att de allra flesta försöker att följa de riktlinjer och råd som vi får. Det är fantastiskt. Det är det som gör att smittspridningen inte har rusat i väg nu, säger Jessica Frisk. 

Det är är en pandemi

Den 31 januari förra året konstaterades det första fallet av covid-19 i Sverige. Detta skedde i Jönköping. Den 9 mars samma år fick Östergötland det första bekräftade fallet. Den 11 mars skedde det första dödsfallet i Sverige som koppas till den samhällsfarliga sjukdomen. Samma dag slog Världshälsoorganisationen fast att virusutbrottet skulle klassas som en pandemi. Begreppet pandemi används när en infektionssjukdom sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!