– Det blir den största kommenderingen sedan USA:s president Barack Obamas statsbesök, säger Stefan Hall, polisens områdeschef i Östergötland.

Av taktiska skäl så väljer polisen att inte avslöja några siffror om hur många poliser som kommer att medverka under toppmötet.

– Vid kommendering så avslöjar vi inte antalet poliser som medverkar. När man lägger upp en taktik så ska inte de som vill agera för att störa ordningen veta hur många som finns på plats, säger Stefan Hall.

Artikelbild

| STOCKHOLM 2013-09-03 Akademigränd bakom Konstakademien stängs när området runt Rosenbad (i bakgrunden) stängs av på tisdagen inför besöket av USA:s president Barack Obama den 4 september. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX / kod 10060

Enligt uppgifter till TT så kan det dock röra sig om så många som 5 000 poliser från hela landet som deltar i insatsen. Bland dessa finns också en grupp från Östergötland.

– Uttaget från Östergötland påverkar inte möjligheten att få stöd och hjälp under tiden för insatsen. Vi har gjort en bra planering. Om något större inträffar så finns en nationell stab för extra stöd, säger Stefan Hall.

Under toppmötet så kommer flera av Europas politiska ledare att närvara, bland annat Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macrón. Hotbilden inför toppmötet är låg samtidigt som det råder ett förhöjt terrorhot i Sverige i stort.

Ett av de dilemman som polisen dock står inför är att mötena kommer att behöva hållas på Hisingen, en mil ifrån delegaternas boende i centrala Göteborg. Det här kommer att innebära många avspärrningar och avbrott i trafiken i staden.