Den så kallade Ekovandringen som som startade i Uppsala den 12 juli nådde under måndagen Rogslösa. Dagsetappen gick från Vadstena och avverkades på småvägar. Det blev ungefär 17 kilometer.
Biskopen i Linköpings stift, Martin Modéus, var en av 15 deltagare.
– Jag är inte så van vandrare. Men det här var ju inte så långt, säger han strax efter det att gruppen nått Rogslösa kyrka.
Ekovandringen knyter samman Sverige med en internationell pilgrimsvandring som ska gå ända till det stora klimatmötet COP21 i Paris i december. Svenska kyrkan är en av medarrangörerna för den svenska delen som har Lund som slutmål.
– Att vandra ger perspektiv på livet, att göra det i naturen ger ett större perspektiv. Naturen är en gåva människorna fått av Gud och som vi ska förvalta, säger biskopen.
Martin Modéus pratar gärna om Svenska kyrkans engagemang för klimaträttvisa.
– Fattiga länder får lida för västerlandets lyxkonsumtion. De som bidragit minst till den kritiska situationen riskerar att drabbas hårdast.
Han hoppas och tror att en sådan här vandring kan påverka tankarna hos människor och så småningom förhoppningsvis även beteendet.
När gruppen anlänt till Rogslösa hölls en kort andakt där man välsignade och vattnade en nyplanterad ek. Samma har gjorts och ska göras på alla delmål under vandringen.
– Att plantera något som ska stå i flera hundra år visar att man vågar tro på att klimatproblemen ska kunna lösas, förklarar en av vandrarna, Emanuel Eriksson.