Lokala chipstillverkaren bygger ut – kan fyrdubbla produktionen

I höstas började Skedevi gård sin utbyggnad av verkstaden där verksamheten tillverkar sina gårdschips. En tillbyggnad som i framtiden möjliggör en fyrdubbling i produktion.

Elin Berg och Anton Pettersson driver tillverkningen av Skedevi chips. Här står de i den äldre delen av verksamhetsbyggnaden.

Elin Berg och Anton Pettersson driver tillverkningen av Skedevi chips. Här står de i den äldre delen av verksamhetsbyggnaden.

Foto: Lina Gillman

Skedevi2025-04-10 18:00

– Det har gått enligt planerna och just nu har snickarna börjar att få takstommarna på plats, säger Anton Pettersson.

Gårdens verksamhet är familjeägd med det är Anton och han fru Elin Berg som driver verksamhetsgrenen med chipstillverkning. 

– Till hösten har vi haft tillverkningen här på gården i fem år. Vi byggde om ett gammalt magasin där vi nu har chipsfabriken och sköter allt från skörd av potatis, till tillverkning, paketering, försäljning och leverans till lokala försäljare, säger Elin Berg. 

undefined
Elin Berg och Anton Pettersson framför den 200 kvadratmeter utbyggnaden som snart byggs ihop med den ursprungliga verksamhetsbyggnaden. Tack vare utbyggnaden kan produktionen fyrdubblas.
undefined
Utbyggnaden som ska förenas med den äldre delen som tidigare var ett gammalt magasin år i full gång och nu reses takstommar.

Anton berättar att de förra året producerade cirka 30 000 påsar med chips på gården. Något de kommer kunna fyrdubbla i och med utbyggnaden.

– Vi tror verkligen på det här med att göra alla moment på ett ställe och har framtidsplaner på att kunna göra tillverkningen ännu mer lokal.

På vilket sätt?

– Vi skulle vilja skörda vår egna raps och göra rapsolja på som vi senare kan fritera chipsen i, säger Anton Pettersson. 

Upplever ni att det finns en så stor efterfrågan gentemot den fyrdubbla kapacitet ni kommer få?

– Det gör vi. Det känns som att lokalproducerade produkter varit populärt länge och med världsläget så känns det som allt som produceras i Sverige kan gå bättre än tidigare, säger Anton. 

undefined
Elin Berg och Anton Pettersson driver tillverkningen av Skedevi chips. Här står de i den äldre delen av verksamhetsbyggnaden.

Hur väljer ni nya smaker?

– Anton har väldigt bra idéer på smakförslag. En ny smak som vi har landat i är Dill och ramslök. I början satt vi hemma vid köksbordet och gjorde egna smakmixar för att hitta något vi gillade, säger Elin och ler. 

Vad ser ni för utmaning framåt i verksamheten?

– Prisökningen på det mest är en utmaning, samt från konkurrenter som är så mycket större än oss. Vi håller ju hårt på att råvaror och produktion ska ske här på gården. En utmaning för oss är ju om det skulle bli en dålig skörd av potatis, då skulle vi få det jobbigt, säger Anton Pettersson.

När är planen att produktionen ska vara igång i nya byggnaden?

– Till hösten är planen att vi ska vara redo att starta tillverkningen i nya delen. Då har vi börjat skörda all potatis på gården och tanken är att den gamla delen ska fungera som ett lager och i den nya delen ska produktionen vara, säger Anton Pettersson.

undefined
I den äldre delen står fritösen och väntar på att bli använd igen. Den stora runda upphöjda delen fylls med tunna potatisskivor som sänks ned i rapsoljan. I framtiden hoppas ägarna att även rapsoljan kan odlas och återvinnas på gården.
undefined
Ägarna hoppas att bygget och alla inventarier kan vara på plats lagom till höstens potatisskörd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!