I måndags började länsstyrelserna runtom i landet den slutliga röstsammanräkningen efter söndagens val. Först trodde man att arbetet skulle vara klart under fredagen, men nu kommer en ny prognos. Först på söndag beräknas ett slutgiltigt valresultat för riksdagsvalet att kunna redovisas. Det är då man kan fastställa hur mandatfördelningen blir mellan partierna och exakt vilka ledamöter och ersättare som kommer att få ta plats i riksdagen.

I ett pressmeddelande listar Länsstyrelsen Östergötland de olika orsakerna till att rösträkningen i riksdagsvalet dröjer. Ett högt valdeltagande gör att det är många röster att räkna. Att fler väljare har valt att förtidsrösta, många nära inpå valdagen, påverkar också. Länsstyrelsen meddelar att antalet sena förtidsröster har ökat markant jämfört med tidigare val.

Vallokalerna har också fått in fler valsedlar från andra valkretsar, vilket leder till extra tidsåtgång eftersom man måste kontrollera om kandidaterna är aktuella och kandiderar. Det är också fler väljare som har valt att personrösta, alltså att kryssa en person på sin valsedel, vilket tar längre tid att hantera.

– Den slutliga rösträkningen har tagit längre tid än väntat över hela landet. I Östergötland beräknas vi vara klara med riksdagsvalet under lördagen, säger Sten Olsson, valsamordnare vid Länsstyrelsen Östergötland.