Vi befinner oss på på försvarsmaktens strid-i-bebyggelseanläggning i Kvarn, några kilometer utanför Borensberg. Här rådet lugnet före stormen. Området som byggts upp här heter Spång och är byggt som en fiktiv stadskärna. Den mäter 500x500 meter och innehåller 42 byggnader av olika slag. Här finns skyltar till hamburgerkedjor, matbutiker och kommunhus. Under den här veckan tränar drygt 150 svenska och finska soldater med varandra – för första gången – på svensk mark. Här utbildas trupperna i att kunna strida i stadsmiljöer, det för att kunna hantera en sådan komplex situation om den uppstår.

– Det här är en av de mest moderna anläggningarna som finns för strid i bebyggelse. Byggnaderna har instrumenterats med sensorer och ljudeffekter som gör det möjligt att simulera riktig strid. Soldaterna utrustas även med västar och hjälmar som registrerar deras rörelser och som markerar om de skadats, eller till och med, dödats, säger Johan Eklöf, anläggningschef på markstridsskolan.

Sveriges och Finlands respektive försvarsministrar beslutade i februari förra året om ett tätare militärt samarbete länderna emellan. Den här krigsbandsövningen som genomförs under veckan är ett exempel på att den politiska ambitionen fallit väl ut.

Artikelbild

| Området Spång. Här bedrivs årligen sex till sju militärövningar i bebyggelse – per år.

– Det här är en riktigt bra möjlighet för oss att möta svenska trupper. Vi har inte alls samma träningsmöjligheter hemma i Finland, säger Ilka Kuusisto som varit planeringsansvarig för det finska förbandet.

– Vi kommer gärna tillbaka hit, om det är möjligt, tillägger han.

På området finns, förutom den fiktiva stadskärnan, en överledningscentral som synar vartenda steg soldaterna tar. Här sitter ett tiotal personer och arbetar. Efter avslutad strid görs en analys om vad som gjordes rätt och vad som gjordes mindre bra under övningen.

– Här analyseras allt. Vi har en ohyggligt bra uppföljning på allt soldaterna gör. Det enda vi missar är vad som sägs från mun till mun, säger Peter Edman, övningsledare.

Artikelbild

| Johan Eklöf, anläggningschef och Peter Edman, övningsledare var nöjda över det nordiska försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige.

Pang. Ute på fältet smäller det högt. Men det skjuts inte skarpt, utan med laserstrålar.

– Det blir som professionell paintball, säger Johan Eklöf skämtsamt.

Artikelbild

| Alla hus i området är namngivna och numrerade.

Så här säger den svenska soldaten Sandra Wiman om samarbetet.

– Det funkar bra med finnarna. Det svåra är ju språket, men att visa med kroppspråk fungerar också bra.

Artikelbild

| För att få situationerna att bli verklighetstrogna användes bland annat utsprutande rök från hustaken.

Nu har det varit lugnt på området i drygt en halvtimme. Det enda som hörs är någon enstaka smäll, som är svår att identifiera vart den kommer ifrån. I övrigt finns det inte ett livstecken så långt mitt öga kan nå.

– Här råder fullt krig just nu, säger Johan Eklöf till mig när vi tittar ut över området.

Artikelbild

| Soldaten Sandra Wiman trivdes med att samarbeta med de finska soldaterna "Det funkar bra", säger hon.

Jag tror först han skämtar. Förstår ingenting. Jag ser ju inga människor, inga vapen, ej heller någon kalabalik så som man tänker sig att ett krigsfält ska se ut.

– Jag förstår vad du tänker. Men krig är väntan. Mycket tid går åt till att förbereda sig och invänta sin motståndare, snart kommer det att hända något, säger han.

Artikelbild

| Ilka Kuusisto säger att det här besöket i Sverige har planerats i över ett år.

Sagt och gjort: Några minuter senare inleds ett intensivt skjutande och de finska soldaterna stormar in i en röd byggnad. Tio minuter senare har de övertagit byggnaden, och övningen är avslutad. Därefter spelas det amerikanska rockbandet Metallicas musik för att fira att uppdraget är slutfört.

Surrealistisk upplevelse.