När 16-åringen väl kommit på plats inledde hon och ungdomsrörelsen Fridays for future med en sång med budskapet: just här, just nu.

Greta Thunberg berättar sedan att hon inte tänkt hålla något tal.

Vi har noterat att det är lite uppmärksamhet från media. Vi vill använda vår plattform till de som behöver berätta sina historier. Jag och Luisa (Neubauer, tysk klimataktivist) kommer inte att prata i dag, säger hon på pressträffen.
Det är inte våra historier som ni behöver lyssna på. Klimatnödläget är inte bara något som kommer påverka oss i framtiden utan det påverkar redan ett oräkneligt antal människor i dag, säger Greta Thunberg och lämnar över ordet till flera andra klimataktivister som hon och Fridays for future bjudit in.

En av dem är Arshak Makichyan från Ryssland. Han berättar om hur han för ett år sedan inte kände till klimatkrisen.

Nu gör jag allt för att få till en förändring. För ett år sedan sade Greta Thunberg att vårt hus stod i lågor. Alla trodde det var en metafor, men till sommaren brann hela Sibirien, liksom regnskogen i Amazonas och i Kongo. Ni har sett allt, utrotningen av arter, hunger och död, är det inte tillräckligt för er? frågar Arshak Makichyan retoriskt.