Akut vikariebrist i äldreomsorgen

Vikariebrist skapar stora problem för omsorgen i Tjällmo. Personalen tvingas jobba lediga dagar eller pass på 14 timmar och de äldre får inte det de har rätt till.

Margita Beganovic, Anette Gunnarsson och deras kollegor har fått vänja sig vid att bli inbeordnade när kommunen saknar vikarier.

Margita Beganovic, Anette Gunnarsson och deras kollegor har fått vänja sig vid att bli inbeordnade när kommunen saknar vikarier.

Foto: Lina Handberg

Tjällmo2014-12-09 06:49

När personal på boendet Granliden eller i hemtjänsten i Tjällmo varit sjuk, ledig eller borta av andra anledningar ringer de enligt sina rutiner till bemanningsenheten. Men under hösten har beskeden därifrån alldeles för ofta blivit att det inte finns någon vikarie. Då tvingas verksamheten lösa problemet på två sätt – ha för lite personal eller beordra de ordinarie att jobba mer. På flera håll i äldreomsorgen vittnar man om liknande problem.

– Vi jobbar redan varannan helg, men nu har jag jobbat tre lediga helger. Det innebär sju helger i rad. Det blir väldigt jobbigt. De lediga helgerna behöver man ju få koppla bort jobbet och vila upp sig, säger Anette Gunnarsson.

Att bli inbeordrad har blivit vardagsmat. Att säga nej när man svarat i telefonen går inte.

– Vi får inte säga nej. Då räknas det som arbetsvägran. Så jag förstår de som inte vill svara i telefon. Det kan ju vara så att man inte kan och vi har faktiskt inte någon jour, säger Margita Beganovic.

– Och skulle man missa ett samtal eller är bortrest så mår man dåligt hela dagen. Man vet ju hur tufft det är för kollegorna, fortsätter Anette Gunnarsson.

Vissa månader har det nästan dagligen blivit avslag på begäran om vikarier. Vid flera tillfällen har därför personal fått ta dubbla pass eller så har man fått klara sig med lägre bemanning.

– De äldre får inte den omsorg som de har rätt till då. De betalar faktiskt för att få vård och omsorg här. Vi försöker prioritera de bitarna, men vi hinner inte med det som vi ska göra, säger Margita Beganovic.

De äldre har därför fått vänja sig vid att de får vänta ett par dagar med att duscha, att städningen kan utebli, att de ibland inte kan få gå och lägga sig tidigare om de önskat så och att frukosten ganska ofta är försenad eftersom personalen inte hinner göra den i tid.

– Då blir det också fel. De ska max ha elva timmars nattfasta, men någon gång har det blivit 16 timmar, säger Margita Beganovic.

– Än har det inte varit några incidenter, men det är klart att risken att det blir fel ökar när man är trött och stressad, tillägger Anette Gunnarsson.

På bemanningsenheten bekräftar man att det varit akut vikariebrist. Man har därför tagit in outbildad personal för att klara läget som beror på omfattande sjukdom hos ordinarie och vikarier samt stora semesteruttag.

– Det har varit katastrof, men det börjar rätta till sig nu, säger Anne Jarerot Söderlind, chef för verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om