Betyg: 4

Ingela Öhman Trio

Motala Jazz- & Bluesklubb

Sjöbris i Motala, 19/2

Ingela Öhman Trio spelar mycket eget material och har gett ut en cd. Men en del klassiska bluescovers slinker med. Den oundvikliga ”Stormy Monday” och ”Ain’t no sunshine” avverkas nämligen med stor elegans.

Innan trion har börjat spela blir jag förvånad över att det tycks stå en ukulele på scen. Men basisten Jesper Halling berättar att det där är hans bas, en så kallad kalabas, en liten kompakt sak med fyra grova strängar. Den trakterar Jesper Halling med samma elegans som hans bandkamrater använder sina instrument. Den lilla basens oväntat stora ljud blir till en stadig stomme i låtarna.

Per Öhman är en fantastisk gitarrist och Ingela Öhmans spel med vispar på det minimala trumsetet är tätt; vilket imponerar eftersom hon samtidigt sjunger med en lätt raspig bluesröst. Inte så kraftfullt men med rätt känsla. Allt sitter så där skönt som det ska i en väl samspelt grupp.

Trion ger ett närmast akustiskt intryck, och det blir en blueskonsert som inte alls är skitig på det där förväntat bluesiga sättet, utan mera… elegant är nog ordet. Under några sekunder associerar jag plötsligt rentav till en legendarisk favoritkonstellation när det gäller sofistikerat rockig jazz och blues: amerikanska duon Steely Dan, som brukade hyra in mängder av slipade studiomusiker. Det är oväntat att en sparsmakad trio kan få fram ett sådant sound.

Kvällen blev alltså mera trivsam än bluesigt smutsig och nervig. Det kändes bra denna slaskiga, kulna februarikväll.