Konsertrecension För första gången i Motala Folkets hus historia stod i lördags kväll två storband på scen samtidigt: Motalas eget storband och TNT Big Bang från Västerås. Jag räknade till 35 musiker. Dessutom tillkom två vokalister, Lena Tjäder-Smith och Teddie Egelin, båda från Motala.

Efter en lite trevande inledning visade det sig tydligt under resten av kvällen att det rör sig om två rutinerade band; det blev tätt och stundtals riktigt imponerande spel. TNT Big Bang, bildat 2007, har en repertoar som lutar mer åt latinamerikanskt, brasilianska toner, bossa och funk, medan Motala Storband, som funnits i snart 50 år, håller sig till den amerikanska traditionen, med låtar av sådana som Coltrane. Lite mer åt bebophållet.

Men båda banden har goda solister, och särskilt Motalabandet står för ett förnämligt ensemblespel i blåssektionen.

Artikelbild

| Big Bang. Storbandet från Västerås mötte Motala Storband vid en välbesökt dubbelkonsert på lördagskvällen.

Första utropstecknet blev när sångaren Teddie Egelin och bandet i tätt samspel rev av en fin version av Brecht/Weills ”Mack the knife”. Efter det följde den lyriska ”I remember Clifford” med TNT Big Bang och brasilianskt: ”Copacabana”.

Under kvällen spelade respektive band två nummer var och det var bara i finalens ”Caravan” av Duke Ellington som båda banden gick loss i ett gemensamt stycke. Publiken krävde extranummer, så den blev det ett da capo på.

Men dessförinnan sjöng Lena Tjäder-Smith till Motala Storband en fin version av ”What a difference a day make”, och då kunde man höra att hon en tid bott i New York och sjungit på klubbar där. Hon och Teddie Egelin förenades också i en duett med Ray Charles-hiten ”Hallelujah I just love her so”.

Ett annat av kvällens bästa nummer var det komplexa och suggestiva ”African skies” av Michael Brecker, där Motala Storband fick visa sin höga klass.

Två maffiga storband på samma scen. Det gav onekligen mersmak.