Arbetsvillkoren pÄ tyska slakterier har hamnat i blixtbelysning under coronapandemin, dÄ flera virusutbrott tvingat fram karantÀn och andra restriktioner för hundratusentals personer.
Sedan smittan spridit sig till runt 1 500 arbetare pĂ„ köttjĂ€tten Tönnies slakteri i GĂŒtersloh i vĂ€stra Tyskland â Europas största slakteri â stĂ€ngde myndigheterna samhĂ€llet i tvĂ„ veckor för 600 000 boende i omrĂ„det.
Vill ha stöd
Nu vill Tönnies ha ekonomiskt stöd frÄn delstaten Nordrhein-Westfalen för att betala ut löner till anstÀllda som suttit i karantÀn utan att vara sjuka, skriver Frankfurter Allgemeine. Företaget, som i fjol omsatte motsvarande runt 73 miljarder kronor, hÀnvisar till en paragraf i tyska smittskyddslagen som ger rÀtt till ersÀttning för den som tvingas till karantÀn utan att vara sjuk.
Utsikterna till framgÄng verkar osÀkra. Lagen Àr inte applicerbar i sammanhanget, anser Ätminstone ett av delstatens tvÄ kommunalförbund. Det har dock inte hindrat tyska politiker frÄn att gÄ i taket.
ââJag kan inte pĂ„stĂ„ att jag kĂ€nner nĂ„gon sympati, konstaterar jordbruksminister Julia Klöckner (CDU) torrt i en intervju med tidningen Bild am Sonntag.
ââEfter att en hel region har tvingats till nedstĂ€ngning tror jag inte att det hĂ€r bidrar till att mildra allmĂ€nhetens irritation.
"FrÀckt krav"
Ăven Bild tar till hĂ„rda ord. "Ett frĂ€ckt krav frĂ„n köttmogulen!" utropar tidningen i en ingress.
Liknande tongÄngar hörs frÄn Klöckners partikamrat Karl-Josef Laumann, arbetsmarknadsminister i Nordrhein-Westfalen.
ââOm jag var i herr Tönnies och hans affĂ€rskompanjoners skor skulle jag noggrant tĂ€nka över hur mycket folket i Nordrhein-Westfalen kommer att acceptera, sĂ€ger han, syftande pĂ„ Clemens Tönnies, delĂ€gare i köttjĂ€tten och en av Tysklands mest förmögna mĂ€n.
I maj tillkÀnnagav tyska regeringen att entreprenadarbete i köttindustrin ska förbjudas. Beskedet kom efter tidigare coronautbrott i andra slakterier, som förklarades dels med arbetsvillkoren, dels med boendesituationen för de till stor del östeuropeiska gÀstarbetare som sköter grovjobbet i branschen.
Viktig exportmarknad
De bulgariska och rumÀnska arbetarna anstÀlls av underleverantörer, och bor under sin tid i Tyskland tillsammans pÄ liten yta. I framtiden Àr tanken att köttföretagen som regel sjÀlva mÄste anstÀlla sin personal och ta ett större arbetsgivaransvar.
De lÄga lönerna har dock gjort den tyska köttnÀringen till en viktig exportmarknad, och hÄller dessutom nere priserna för tyska konsumenter. Bland annat vÀnsterpartiet Die Linke har höjt ett varningens finger för att göra tillgÄngen till schnitzel till en klassfrÄga.