NĂŒrnbergerkorvar, gulaschsoppa, kycklingfrikassĂ©. Och en kall öl pĂ„ det. Ett besök i restaurangvagnen pĂ„ de tyska snabbtĂ„gen kan vara en fröjd â om den Ă€r öppen.
MÄnga tyskar och utlÀndska tÄgresenÀrer som dÄ och dÄ sÀtter sin fot pÄ ett Intercity-Express-tÄg (ICE) kÀnner till det elÀndiga utropet "Leider verkehrt dieser Zug heute ohne Bordrestaurant" (TyvÀrr har tÄget i dag ingen restaurangvagn). En som tröttnat pÄ bristen pÄ traktering ombord Àr Torsten Herbst, som sitter i förbundsdagen för liberala FDP.
Stötte pÄ patrull
Han vÀnde sig till trafikdepartementet med en rak frÄga: Hur utbrett Àr problemet? Hur stor andel av det antal kilometer som tyska fjÀrrtÄg tillryggalagt frÄn 2016 till och med första halvan av 2020 har körts med stÀngd eller icke funktionsduglig bistro?
DÀr stötte han pÄ patrull. Uppgifterna Àr nÀmligen "grundlagsrÀttsligt skyddade affÀrshemligheter" som rör "statens fiskala intressen", enligt svaret, som tidningen Welt am Sonntag har tagit del av. Ett offentliggörande skulle enligt departementet vara en allvarlig konkurrensnackdel för det statsÀgda jÀrnvÀgsbolaget Deutsche Bahn (DB).
DÀrför har regeringen stÀmplat informationen som konfidentiell, den tredje högsta graden av hemligstÀmpling inom tyska statsförvaltningen. Herbst fÄr visserligen i egenskap av parlamentsledamot ta del av uppgifterna, men inte föra dem vidare.
Med andra ord: restaurangvagnarna har blivit en statshemlighet.
Pinsamt för regeringen?
Vem som skulle ha vinning av att veta nÀr DB sÀljer korv och öl till hungriga passagerare Àr oklart, dÄ bolaget i stort sett har monopol pÄ rikstÀckande snabbtÄgstrafik. Kanske Àr svaret sÄ pinsamt för regeringen att det Àr bÀst att mörka, spekulerar Welt am Sonntag.
I somras sÀnktes priserna i tyska restaurangvagnar i samband med en allmÀn, coronarelaterad momssÀnkning. En gÄva till de trogna resenÀrerna, som DB sÄlde in det.
Hur mÄnga som faktiskt kan njuta av en prissÀnkt bratwurst pÄ resan mellan, sÀg, Hamburg och Berlin Àr dock oklart. Eller rÀttare sagt: en statshemlighet.