Målet med satsningen: Skapa skola för alla

Ökad närvaro i skolan, ökad måluppfyllelse och stärkta relationsband. Redan efter bara några månader märks resultat av den nya verksamheten Flexen på Katarinaskolan.

Eva Pettersson, lärare, Anna Andersson, rektor, Karin Åkeson, lärare och Sara Linde, rektor ser redan efter bara några månader positiva resultat från Flexen.

Eva Pettersson, lärare, Anna Andersson, rektor, Karin Åkeson, lärare och Sara Linde, rektor ser redan efter bara några månader positiva resultat från Flexen.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena kommun2019-12-13 18:00

På senare år har antalet elever med behov av stöd successivt ökat på Katarinaskolan. 

– Vi har haft elever som visat att de inte far väl i klassrummen, säger rektor Anna Andersson och tillägger:

– Det kan vara olika orsaker till att man inte far väl i helklass.

Tidigare har lösningen för elever med behov av extra stöd varit att ha en elevassistent kopplad till respektive elev, men på Katarinaskolan insåg man att det inte var bra vare sig för den enskilde eleven eller för verksamheten.

Genom att höra sig för med hur man gör på andra skolor jobbades idén om Flexen fram. Det är en verksamhet som startades upp inför det här läsåret. De håller till i lokalen där det tidigare var skolbibliotek och har en nära relation till ordinarie undervisning. 

I Flexen arbetar tre lärare och två resurspedagoger i ett team som kan skräddarsy olika pedagogiska lösningar för eleverna utifrån elevernas behov.

Inför att Flexen skulle startas upp gick man ut internt med förfrågan till personalen som därefter fick söka.

Lärarna Sara Linde, Karin Åkeson och Eva Pettersson arbetar i Flexen och har ansvar för varsin årskurs, men jobbar i ett team. I teamet ingår också resurspedagogerna Susanna Damberg och Ulla Johansson.

Personalen arbetar stödjande kring eleverna och behöver kunna samordna sig i det arbetet. Tillsammans har de lång erfaren av pedagogisk undervisning, men i den här verksamheten krävs flexibelt tänkande och kreativitet.

– Vi får vrida och vända på alla verktyg vi har, säger Eva Pettersson.

I Flexen är de redo att ta sig an alla typer av problem som kan påverka hur dagen blir för eleverna. Det kan handla om "brandkårsutryckningar" som att åka och hämta glömda gympakläder eller att se till att fixa fram en macka till en elev som inte ätit frukost. Och om att skapa trygghet och hitta pedagogiska lösningar som funkar för den enskilde.

Verksamheten är ett led i Katarinaskolans arbete med att vara en skola för alla. Skolnärvaro, trivsel och trygghet är mål som också är förutsättningar för elevernas måluppfyllelse när det gäller skolarbetet.

– Man ska trivas och vara trygg. Det är som en fridfull zon här, säger Sara Linde.

Eleverna själva har kommit med omdömen som "bra arbetsro", lugn och ro" och "att man är trygg med de vuxna" när de tillfrågats om vad de tycker om Flexen.

Flexgruppen på Katarinaskolan har ett tiotal elever.

– Sedan är det ett antal barn som kommer och går, säger Eva Pettersson.

Men det går inte att gå till gruppen hur som helst, eller för vem som helst.

– Nej, det är något vi gjort upp tidigare, säger Karin Åkeson.

Beslut om vem som får komma till Flexen fattas av skolans rektor. Detta i samråd med elevhälsan, pedagogisk personal och elevens vårdnadshavare. 

Eleverna i flexgruppen ryms inom tre olika kategorier. Tillfälliga skäl såsom hög sjukfrånvaro eller att något jobbigt har hänt privat. Det kan också vara elever som behöver en lugn miljö utanför det ordinarie klassrummet i ett enstaka ämne. De eleverna kan få ett individuellt schema för en bestämd tidsperiod. Tredje gruppen är elever som har behov av mer genomgripande stöd.

Stödet genom flexgrupp omprövas regelbundet och målsättningen är hela tiden att eleverna ska kunna gå i sina klasser.

– Vi jobbar för att jobba bort oss, säger Karin Åkeson.

Flexen på Katarinaskolan

Verksamhet som kan skräddarsy pedagogiska lösningar utifrån elevers särskilda behov, då dessa behov inte går att tillgodose i ordinarie klassrumsundervisning.

Flexen har en egen lokal, men verksamheten står i nära relation till ordinarie undervisning och det är ämneslärare/mentor som har ansvaret.

Flexen består av tre lärare och två resurspedagoger. Personalen arbetar i team kring eleverna.

Skolnärvaro, trygghet och trivsel är primära mål som också är grund för elevernas måluppfyllelse.

Karta: Katarinaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!