Vadstena kommun planerade att säga upp hyresavtalet för Vätterngården och förhandla till sig en kortare hyresperiod än dagens tio år. På så sätt skulle kommunen möjliggöra en flytt från Vätterngården tidigare än 2035 vilket skulle vara aktuellt om det ska byggas ett samordnat boende som ersättning för både Vätterngården och Wasagården. Omförhandlingen har dock visat sig vara omöjlig.
– När vi fick det här utredningsuppdraget så var det inte juridiskt helt utrett hur det här avtalet fungerade. Det är inte ett hyresavtal i vanlig bemärkelse och då gäller inte normala avtalsregler för uppsägning, förklarar Martin Berry, biträdande kommundirektör.
Peter Karlsson (M), kommunstyrelsen ordförande, är optimistisk:
– Det är väldigt komplicerade avtal, så det känns jätteskönt att få det här utrett. Då vet man vad man har att förhålla sig till.
Kommunen fick en överraskning och ändrade planer, men inte hyresvärden HSB.
– Det tycker vi är bra. Det var precis som vi hade förväntat oss. Vi är inte förvånade i det minsta, säger Anders Stjärnberg, VD för HSB Östergötland.
Om Vätterngården blir kvar i tio år till, kan det då också dröja tio år innan Wasagården byts ut?
– Wasagården bedömer vi inte som framkomlig och där tänker vi ju att vi behöver lämna det innan den här tioårsperioden. Men hur och var, det är ju fortfarande långt ifrån klart, svarar Martin Berry och förklarar att det är frågor som nu utreds.
Kan det göra att kommunen står med avtal för både Vättergården och ett nytt stort äldreboende?
– Vi har inte kommit så långt i utredningen än. Det enda vi har tagit beslut om är att vi ska inte säga upp nuvarande avtal, svarar Peter Karlsson (M).
Konsensus, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet var emot att säga upp avtalet och är glada över att hyresavtalet blir kvar i tio år till. De poängterar dock att varken de eller styrande politiker visste om de juridiska svårigheterna förrän de bett om utökad information.
– Man vet ju inte förrän man vet. Jag vet inte mer än någon annan, kommenterar Karlsson (M).
Till slut, i mars, var kommunstyrelsen enig om att inte säga upp eller omförhandla avtalet. Men egentligen var det redan försent att säga upp avtalet i alla fall, då det behövde göras innan årsskiftet för att inte förlängas automatiskt.