"Älskar att berätta om kyrkan och Heliga Birgitta"

Föreningen Klosterkyrkans vänner brinner för att informera om kyrkan och Heliga Birgitta. Deras verksamhet har som mål att inbringa pengar som ska gå till utsmyckning av kyrkan.

Maria Junaeus, Carina Åsman, Gunilla Sjösten och Agneta Wolff sitter med i styrelsen för föreningen Klosterkyrkans vänner och är alla engagerade i föreningens verksamhet.

Maria Junaeus, Carina Åsman, Gunilla Sjösten och Agneta Wolff sitter med i styrelsen för föreningen Klosterkyrkans vänner och är alla engagerade i föreningens verksamhet.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2019-02-17 17:00

Föreningen bildades 1993 och idén hämtades från England, där klosterkyrkor och katedraler ofta har en vänförening.

– En av orsakerna till att man startade är att man vill berätta att det är ett kulturarv, säger föreningens ordförande Gunilla Sjösten.

Föreningens verksamhet drar in pengar som sedan går till klosterkyrkan i form av donationer till kyrkans utsmyckning. Vad pengarna ska gå till sker i dialog med Svenska kyrkan.

– Vi har en diskussion med kyrkan om vad de vill att vi ska bidra med, säger Carina Åsman, styrelseledamot i föreningen.

Styrelsen träffas åtta till tio gånger om året och mycket handlar om planering av verksamhet.

– Vår största uppgift är att anordna föreläsningar, säger Gunilla Sjösten.

Föreläsningarna som har anknytning till Vadstena klosterkyrkas historia och nutid är öppna för alla.

Visningar är en annan verksamhet föreningen sysslar med.

– Jag hade förra året två vandringar i klosterkyrkans 800-åriga trädgårdar, säger hon.

Anordnande av kyrkkaffe är ytterligare en aktivitet som inbringar intäkter som sedan kan doneras.

Ett exempel på en gåva som föreningen bidragit med till klosterkyrkans utsmyckning är den kopia av Niccolò di Tommasos målning "Jesu födelse enligt Heliga Birgittas uppenbarelse" som finns i kyrkan.

Under det här året planeras föreläsningar om klosterkyrkans gravstenar och berättelser om dem som är begravda. Föreläsningar om kyrkans skatter planeras också.

– Den handlar om de bortglömda skatter som finns i kyrkorna på landsbygden och i klosterkyrkan, säger Carina Åsman och förklarar att det finns mycket som inte står framme i kyrkorna.

En bussresa till Uppsala domkyrka planeras också.

– Då berättar de om sin kyrka, säger Gunilla Sjösten.

Resan ska vara öppen både för medlemmar och icke medlemmar i föreningen.

– Vi fyller en buss, säger Carina Åsman.

Varför har ni valt att vara med i föreningen?

– Klosterkyrkan. Det är en så fantasisk byggnad, säger Agneta Wolff, ledamot i styrelsen.

– Vi andra är Vadstenaguider också. Vi älskar att berätta om kyrkan och Heliga Birgitta, så det hänger ihop, säger Maria Junaeus, även hon styrelseledamot i Klosterkyrkans vänner.

I lördags, på klosterkyrkans invigningsdag, höll föreningen sitt årsmöte. Vadstena klosterkyrka invigdes 16 februari 1430.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om