Asylengruppen har skickat in en protest till kommunen som ska skickas vidare till länsstyrelsen. Precis som MVT skrivit tidigare så lutar sig de protesterande mot riksintresset och att ett byggande skulle skada stadens kulturella miljö. Men man menar också att länsstyrelsens sätt att tänka strider mot lagen. Länsstyrelsen har tidigare angett att riksintresset inte skulle gälla, men Asylengruppen hänvisar till en lag från 2012 om att exploatering inte får förekomma på platser av riksintresse.
– Så som länsstyrelsen uttrycker det, det har regeringen fastslagit att man inte kan tänka längre, säger Fredrik Fagrell å Asylengruppens vägnar.
Det är viktigt att poängtera att Fagrell hoppat av Asylengruppen, eftersom hans parti Konsensus är för ett bygge. Men han uttalar sig fortfarande om vad Asylengruppen har för åsikter.
Karin Fridell, jurist från länsstyrelsen, kan inte uttala sig ännu hur man ser på just den saken.
– Det kommer att ingå i det som prövas, säger Karin Fridell.
Fredrik Fagrell menar att Asylengruppen inte alls gillar hur processen med kommunen gått till. Han menar att politikerna borde lyssnat mer under ärendets gång.
– Om man tittar på alla de som är emot bygget och vilka synpunkter som lämnats, att man då röstar igenom det ändå. Det är lite skrämmande. Det har gått prestige i det, säger han.
Att man överklagar kan skjuta upp hela processen. Själva överklagandet måste nämligen behandlas innan något kan ske med verkställande och byggstart.
– Det är en förutsättning att överklaganden behandlas för att det ska vinna laga kraft.
Det kan ta ganska lång tid innan överklagandeprocessen är klar.
– Fyra-fem månader generellt sett brukar det ta att fatta beslut, säger juristen Karin Fridell.
Sedan kan det överklagas till mark- och miljödomstolen samt mark- och miljööverdomstolen.
Flera överklaganden har inkommit. Vadstena Vänner är en av grupperna som inkommit med en överklagan. Det är en grupp kristna med både protestanter och katoliker. Gruppen fruktar att en byggnation i parken inte skulle gå hand i hand med den lugna och meditativa pilgrimsort som Vadstena, enligt gruppen, borde vara. Både Vadstena kommun och Vadstena och Dals församlingar är medlemmar i det internationella nätverket Green Pilgrimage Network som jobbar för att orter ska skydda miljön på pilgrimsorten. Gruppen har sedan tidigare skrivit och informerat både kungen samt självaste påven om situationen i Vadstena, det senare förmodligen med tanke på Heliga Birgittas status.
Av vad som framgår i ganska färska dokument, så är bland annat även Naturskyddsföreningen i Vadstena emot planerna i Asylen.