Bildspel: Slottsarkitekten kliver av

De senaste 20 åren har han tjänstgjort som slottsarkitekt i Vadstena. Nu släpper Per Rydberg taget och överlåter till andra att förvalta det historiska arvet.

Per Rydberg har varit slottsarkitekt i Vadstena sedan 1992. Nu lämnar han slottet vidare. ?Det har blivit lite som en gammal kompis? säger han.

Per Rydberg har varit slottsarkitekt i Vadstena sedan 1992. Nu lämnar han slottet vidare. ?Det har blivit lite som en gammal kompis? säger han.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2014-03-21 09:02

1993 tillträdde Per Rydberg tjänsten som slottsarkitekt i Vadstena. Nu har det blivit dags att gå vidare.

– Ja, jag håller på att trappa ned, säger han.

Vad är egentligen en slottsarkitekt idag?

– I början av 1900-talet blev det beslutat att kulturhistoriskt viktiga anläggningar ska ha en slottsarkitekt. Och det skulle vara en person som var kompetent när det gällde att förstå gamla hus, förklarar Per Rydberg.

– Det handlar om att hjälpa till att vårda på bästa sätt. Och för att göra rätt måste man känna till historien

Och Per Rydberg känner väl till historien om Vadstena slott. Hur det först byggdes av Gustav Vasa som en försvarsfästning, för att sedan byggas om av Vasas son Johan III till ett renässansslott. Vilka material som använts i olika tider och hur de olika delarna i slottet reparerats och förstärkts under årens lopp.

Delar av slottet har även rivits, och en av Per Rydbergs insatser under sina år som slottsarkitekt är att han har varit med om att delvis återge slottet sitt gamla utseende.

– På 1820-talet tog man ned de två tornen på borggården, och i mitten av århundradet avlägsnades de gamla jordvallarna som då hade börjat rasa. Ända fram till 1980-talet var det bara en stor plan yta här, säger Per och sveper med blicken över området.

Under Per Rydbergs tid som arkitekt återuppfördes de två tornen samt södra och västra vallarna – ett arbete som enligt Statens fastighetsverk inneburit en av de största förändringarna vid ett svenskt monument i modern tid.

Ett av problemen handlade om huruvida man skulle bygga det som det var, eller om det fick synas att det är nytt.

– Man har ju ett ansvar för helheten. Vid viktiga ingrepp anser jag att det ska synas att det är nytt, samtidigt som man ska förstå hur det har varit. Det där är en svår fråga, menar Per Rydberg.

Han erkänner att han tänker mycket på slottet.

– Det blir mycket att gå och klura. Varför har något förändrats på ett ställe och inte på ett annat? Ibland ligger man vaken på nätterna och funderar, säger han.

Hur känns det att lämna uppdraget?

Per tänker en stund innan han svarar.

– Tja... nej det känns inte så konstigt. Men det har ju blivit lite som en gammal kompis, svarar han.


SE BILDSPEL - Klicka i rutan till höger
Om du använder mobilsajten - gå till webbversion för att se bildpel

Fakta Vadstena Slott

År 1544 togs beslut att bygga en fästning vid Vättern (Vättersborg) för att stärka rikets försvar.

Arbetet påbörjades 1545 under ledning av Gustav Vasa samt den pommerske arkitekten Joakim Bulgrin.Fästningen överläts 1557 till Vasas son, hertig Magnus, och togs senare över av brodern Johan III.Åren 1559 - 1589 lät Johan III bygga ut slottet till ett renässansslott av kontinental modell.Slottets tornhuvar samt spira tillkom runt 1657 när Karl X Gustaf var kung.Under 1700-talet användes slottet främst som magasin till spannmål, brännvin samt militärt materiel.

Senare delen av 1700-talet rymde slottet en kammarduksfabrik.

På 1800-talet revs två fristående torn, murarna samt jordvallarna runt slottet. Istället planterades träd.

1899 inrättades Sveriges första landsarkiv på slottet. Under 1900-talet togs beslut om att återuppföra jordvallarna samt de två torn som tidigare rivits.

källor: slottsguiden.com vadstenaslott.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om