Därför ryker det på landet

Det ryker från åkrar runt om i länet och frågan som ställs är ofta: varför?

Så här kan det se ut när lantbrukare eldar halm. Bilden är tagen i Vadstena kommun.

Så här kan det se ut när lantbrukare eldar halm. Bilden är tagen i Vadstena kommun.

Foto: Privat/Lena Dahlvret

Vadstena2015-08-27 09:04

"Vad är det som eldas upp egentligen? Och varför?"

Så skriver Josefin i den välbesökta Vadstenagruppen på Facebook. En av flera frågor som ställts angående rök som kommer från åkrar runt om i Östergötland. MVT ringde lantbrukaren Hans-Erik Lorin för en förklaring. Det visar sig att trots obehag, så gynnar eldandet åtminstone en god sak. Lantbrukare i Östergötland har nämligen ett generellt tillstånd att elda av halm till rapsens fördel.

– Oljeväxter ska helst sås i början av augusti, annars hinner exempelvis raps inte växa till sig nog för att överleva vintern, berättar Hans-Erik Lorin från Nolo Lantbruk.

Han kan förstå omgivningens irritation när blåst tvingar röken i alla tänkbara riktningar, men menar att det är en väldigt viktig process.

– Om vi inte eldar av halmen så blir rapsskörden förstörd, vi gör det inte för att retas, säger Hans-Erik Lorin.

Det har även uttryckts en viss oro kring kombinationen eld och torka.

"Likadant utanför Skänninge med att man eldar... Fattar inte att de gör det när de varnar för torkan i naturen." skriver Marie i Vadstengruppen.

Enligt Räddningstjänsten Östra Götaland har det dock bara inkommit ett enda larm relaterat till de brinnande åkrarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om