De gör en bok med bakminnen

Recept, bakminnen och personliga porträtt. Och allt samlat i en bok. Det är företagsidén för ett UF-företag på Vadstenagymnasiet.

Insamling. Lina Wetterhall, Felicia Nilsson, Olivia Backman och Lisa Nilsson pratar minnen och bakning med Gun Thorén som berättade om sin favoritbakelse, men Gun vill inte vara med på bild.

Insamling. Lina Wetterhall, Felicia Nilsson, Olivia Backman och Lisa Nilsson pratar minnen och bakning med Gun Thorén som berättade om sin favoritbakelse, men Gun vill inte vara med på bild.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2017-11-23 16:15

Lina Wetterhall, Felicia Nilsson, Olivia Backman och Lisa Nilsson driver tillsammans Vätterngårdens bakminnen UF.

Företagsidén går ut på att skapa en annorlunda bakbok, en bok med recept tillsammans med bilder och personporträtt. Själva grejen är nämligen att tjejerna besöker Vätterngården med jämna mellanrum och intervjuar 10-15 personer som bor där. På så vis får de veta mera om vilka bakverk som är intervjupersonernas favoriter och samlar samtidigt information om uppväxt, intressen, minnen och annat som sedan blir underlag till personporträtten som i boken ska presenteras tillsammans med recept på favoritkakan.

Inför arbetet med boken kontaktades Vätterngården och de lämnade ut en presentation av sin idé och sig själva och fick hjälp av Vätterngårdens personal att komma i kontakt med dem som vill vara med.

– Vi har 10-15 personer som vill vara med och dela med sig, säger Olivia.

Just den här dagen träffar de Gun Thorén som berättar att petit-chou är hennes favoritbakelse. Hon kan berätta vad det är och att man kan göra bakverket både som en bakelse med till exempel banan och grädde eller som en förrätt med räkor, men något recept har hon inte.

– Det gör ingenting. Vi letar upp recept, säger Lisa.

Deras plan är att intervjua och allt eftersom intervjuerna är klara letar de upp recept på just den personens personliga favoritbakverk. Lite längre fram kommer de att baka just dessa godsaker. Exakt hur det ska fungera är inte klart, men det lutar åt att det blir en bakdag på plats på Vätterngården. Sen blir det provsmakning av favoritkakorna. Blir det inte bakdag på Vätterngården så har de fått löfte om att få vara på Carlsunds utbildningscentrum i Motala och baka och sedan ta med sig bakverken till Vätterngården.

Boken med recept och personporträtt ska tryckas i Vadstena.

– Det ska vara mer personligt, inte bara en bakbok, säger Olivia.

De vill att läsaren ska kunna lära känna den som tipsat om sin godaste kaka eller bakelse.

De räknar med en intensiv tid närmaste månaden. Deras förhoppning är att boken ska vara klar till jul.

Det finns redan viss efterfrågan på bakboken. På Seniorgalan på Slottet kom de i kontakt med en begravningsbyrå som har förbokat 40 exemplar och vid UF-mässan på Carlsund tidigare i höst fick de in 15-20 intresseanmälningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om