Kvinnan i 30-årsåldern larmade 112 och berättade att hon hade dödat sin mor den 30 oktober förra året. I flera polisförhör har hon sagt att mammans kommentar om att hon var omogen fick henne att känna kraftig ilska och hämta en yxa i snickarboden. Den äldre kvinnan vilade i sin säng när hon attackerades.
– Jag blev arg och slutade tänka, har dottern sagt i ett förhör.
Linköpings tingsrätt har nu slagit fast att kvinnan är skyldig till mord. På torsdagen dömdes hon till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Hon ska även betala skadestånd till två anhöriga, totalt 263 000 kronor.
Dottern har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och bedöms ha begått brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Hon ska också ha lidit av en allvarlig psykisk störning när undersökningen gjordes.
Kvinnan har erkänt men anser att det handlar om dråp, inte mord. Enligt tingsrätten saknas det förmildrande omständigheter och pekar på de inblandades relation, att gärningen var "ytterst brutalt" utförd och att dottern var fokuserad och målmedveten.
Kvinnan har själv sagt att syftet var att döda mamman och tingsrätten anser att hon hade uppsåt. Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet har hon "en nedsatt förmåga till insikt och handlingskontroll" men det betyder inte att hon saknade insikt, enligt domstolen. Hon led inte av vanföreställningar och har inte uppgett att hon var "styrd" av krafter utanför sig själv.
Bengt Ivarsson, kvinnans advokat, säger att domen inte är en stor överraskning:
– Hon har ju erkänt att hon har gjort det här. Rubriceringsfrågan är inte förvånande och påföljden är självklar, att hon döms till rättspsykiatrisk vård, säger han.
Om kvinnan kommer att överklaga domen återstår att se.
– Jag vet inte, jag har inte pratat med henne om det. Men jag tror inte det i och med att hon har erkänt. För oavsett om hon döms för mord eller dråp så kommer påföljden med all sannolikhet att vara samma straff.
Senior åklagare Emilia Barsk är nöjd med utfallet och säger också att domslutet är förväntat. Hon menar att tingsrätten kommit fram till samma slutsatser som hon själv om uppsåt och rubricering. Hon säger att hon sannolikt inte kommer att överklaga.
– Jag kan tycka att gärningen i sig motiverar att det finns utrymme för ett straffvärde motsvarande livstids fängelse. Men jag kan dela tingsrättens bedömning att man landar i en rättspsykiatrisk vård utifrån vad som har kommit fram om hennes person, säger Emilia Barsk.