När hennes 95-åriga pappa blev dålig och ringde hemsjukvården fick han svaret ”Vi kan inte hjälpa till, du är inte inskriven hos oss. Du får ta dig till vårdcentralen”.
Hemsjukvården tillämpar nämligen den så kallade tröskelprincipen. ”Den innebär att om du själv eller med stöd av någon kan ta dig till vårdcentralen så har du inte rätt till hemsjukvård”, enligt Vadstena kommuns hemsida.
– Pappa kan inte ta sig dit själv när han till exempel drabbas av yrsel. Och det är inte alltid jag har tid och möjlighet att följa med honom, säger Kristina Bylin som frågat hemtjänsten om deras personal kan hjälpa till, vilket de inte hinner med.
– De rekommenderade att pappa skulle kontakta Väntjänsten. Det är en frivillig organisation och deras medlemmar kan kanske inte ställa upp när det behövs akut. I praktiken innebär det att man måste lita till att anhöriga följer med.
Vid några tillfällen har hemtjänstens personal ringt efter ambulans för att Kristinas pappa ska få hjälp. Han har då kommit till sjukhusets akutmottagning, vilket sedan visat sig inte vara nödvändigt.
– Det är ett konstigt sätt att använda resurserna på. Innan kommunaliseringen av hemsjukvården kunde en distriktssköterska från vårdcentralen göra ett hembesök i sådana lägen, menar Kristina Bylin.
– För att bli inskriven i hemsjukvården krävs en remiss från läkare på vårdcentralen, någon sådan har inte pappa fått beviljad.
Kristina Bylin efterlyser ett bättre system.
– Det bor ju många gamla människor i Vadstena och alla har inte anhöriga här. Hemtjänsten borde kunna nå hemsjukvården utan att en remiss beviljats. Nu finns inte den tryggheten.