Sommarens extremväder och ihållande torka har aktualiserat frågor om den svenska livsmedelsproduktionens sårbarhet och bland åhörarna, på Vadstena folkhögskola, återfanns såväl allmänhet som representanter från flera andra politiska partier.
Riksdagsledamot Kristina Yngwe (C), vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet, redogjorde för den svenska livsmedelsstrategin vars mål är att svensk livsmedelsproduktion ska öka, svenska lantbrukets konkurrenskraft ska öka och sårbarheten i svensk livsmedelsproduktion ska minska.
– Det är viktigt att vi har en gemensam strategi, säger hon.
Sommarens torka har inneburit att skördarna minskat och många lantbrukare är i en situation där de inte har mat till sina djur.
I slutändan kommer det att påverka konsumenten med höjda priser och brist på vissa varor.
– Den här sommaren kommer att bli en ögonöppnare för väldigt många, säger hon.
En högaktuell fråga är Sveriges sårbarhet när det gäller livsmedel. Självförsörjningsgraden är låg. Endast tre livsmedel är vi självförsörjande på - spannmål, morot och socker, vilket är ytterst begränsat vid en krissituation.
– Vi kan göra en ganska tråkig morotskaka, säger hon.
Sverige är importberoende och vi har ett just-in-time-system som innebär att varulägren befinner sig i lastbilar längs vägarna.
– Vi har mat i tre dagar om man stänger tillförseln, säger Christina Enudd Nordström, projektledare på Vreta Kluster som presenterade den regionala livsmedelsstrategin.
Skulle trafiken stoppas eller dieseltillgången upphöra skulle butikshyllorna snabbt gapa tomma.
Kristina Yngwe menar att politiken nu måste agera utifrån den gångna sommaren och se över hur lantbrukare kan stöttas, men man måste också jobba framåt.
– Vi behöver jobba långsiktigt med sårbarhetsfrågorna, säger hon.
Det kan vara fråga om att producera egna drivmedel och att värna jordbruksmarken.
– Vi behöver också jobba med klimatanpassning, säger hon.
Extrema väder kommer att bli allt vanligare i framtiden och då behövs åtgärder för att kunna hantera både för mycket och för lite regn.
Inte bara klimatet och extremväder påverkar svensk livsmedelsförsörjning. Det stora importberoendet gör också att vi är mer känsliga för politiska förändringar ute i världen.