Under veckan firas flera födelsedagar på Vadstena folkhögskola. Skolans musiklinje fyller 40 år och skolan 70 år, vilket uppmärksammas med en festhögtid i klosterkyrkan 17 oktober.
– Det är viktigt med firandet, det har varit lite skakigt här de senaste åren. Vi ska se bakåt, men även framåt under firandet, säger rektor Karin Nyström.
Hon berättar att Trefaldighetsgården där textillinjen och musiklinjen huserar är i dåligt skick och en ekonomisk belastning.
– Inom en tioårsperiod måste det läggas 30 miljoner på renovering enligt beräkningar. Det har föreslagits att lägga ner vår musiklinje och att den ska bli en kvalificerad yrkesutbildning. Kanske kan vi sälja huset och musiklinjen i ny regi hyra in sig där. Det känns lite sorgligt, musiklinjen har ju blivit vad den är inom folkhögskolan.
På skolan finns förutom musik- och textillinjerna även allmän linje. Dessutom Empiren och dagfolkhögskola i Motala, båda för daglediga samt kyrkans grundkurs.
Skolan grundades 1945 och flyttade successivt under 60- och 70-talen till de lokaler som idag används. Huvudman för skolan är Linköpings stift, Svenska kyrkan.
Hur märker man att Svenska kyrkan är huvudman?
– Inte så mycket, men vi försöker föra fram livsfrågor och få eleverna att ta ställning. Och så uppmärksammar vi högtider, som advent och har våra avslutningar i kyrkan, förklarar Karin.
Tidigare var åldern på eleverna högre inom folkhögskolorna.
– Då var de flesta eleverna sådana som inte fått chans att studera. Nu har vi många ungdomar som försökt ta sig genom ungdomsskolan men av olika anledningar inte klarat det.
Folkhögskolan ska ge kunskaper motsvarande 3-årig gymnasium och möjlighet till högre studier.
– Att studera på folkhögskola är en bra studieform. Det är mindre grupper, man får mer tid på sig och undervisningen är individuellt anpassad, menar Karin.
På skolan finns ett internat med 58 rum, men långt ifrån alla elever bor där eftersom många kommer från närområdet. Inom internatet bedrivs vandrarhemsverksamhet, som särskilt under sommaren ger ett bra ekonomiskt tillskott.
Hur ser framtiden för skolan ut?
– Det finns många idéer. Vi har funderat på att öka samverkan med andra inom andlig miljö som Pilgrimscentrum. Kanske kan vi bli en "vandrande folkhögskola" tillsammans med dem. Sedan har vi pratat om att ha en linje där man lär sig om återbruk. Till höstterminen 2017 hoppas vi ha två nya linjer. Jag tror att vi ska klara det här så att Vadstena folkhögskola får fortsätta att vara en mötesplats.
Ingemar Lindaräng kom till Vadstena folkhögskola som lärare 1977 och var sedan rektor 1994 till 2002.
– Det var alltid varit väldigt god stämning på skolan, säger han och talar varmt om skolformen.
– Elever i olika åldrar möttes, delade med sig av erfarenheter och lärde av varandra.
Tidigare fanns andra, numera borttagna linjer på skolan. Bland annat ungdomsledarlinje och u-landslinje. Under Ingemars tid på skolan startades 1986 en turismlinje.
– Vi gjorde många resor där eleverna fick träna på att guida. Det var väldigt roligt och spännande, minns han.
Under firandet i klosterkyrkan blir Ingemar en av flera talare.
– Jag ska berätta om goda minnen i sex minuter, säger han och ler.