Under fyra veckor i sommar prövar folkhögskolan sina vingar som restaurang. Skolbespisningen möblerar om långborden och öppnar upp en uteservering bara några meter från Vättern. Det ordinarie dryckesutbudet – vatten med eller utan bubblor – har också utökats.
– Vi har skaffat fullständiga rättigheter för att vi har ett exceptionellt bra läge precis vid vattnet, säger Therese Ivarsson.
Hon är folkhögskolans nya servicechef och med erfarenhet från restaurangvärlden har det nu blivit dags att ge sig in i kampen om Vadstenas hungriga sommargäster.
– Det har varit en tanke ganska länge, men det har fallit lite på att vi har väldigt många storbokningar under sommaren, där våra lokaler hyrs ut, både som boende och till grupper som har möten, så det har inte varit läge förut, berättar skolans rektor Carina Boman.
Det blir inga större förändringar av serveringen vanliga utseende, men den kommer att växa utanför lokalernas väggar med en ny uteservering.
– Vi börjar i mindre skala och planerar att utöka uteserveringen till nästa år, säger Carina Boman.
Blir det cowboysoppa på menyn?
– Nej, vi har ett gäng kreativa kockar och jag som är servicechef har satt en grundmeny. Det blir en à la carte-meny där man kan välja på förrätt, huvudrätt och dessert, säger Therese Ivarsson.
Restaurangen kommer att ha öppet onsdag till söndag med start efter midsommarveckan. Efter den 12 juli blir det en paus på några veckor innan det öppnar igen 6–9 augusti.