Det har kommit ett 30-tal män till Vadstena nya kyrkogård. De hjälps åt att bära den ljusa träkistan från en angränsande fastighet. I gräset mellan några stora träd, vars grenar fäller skugga över platsen, ställs kistan ner på marken och begravningsbönen påbörjas.
Männen är lågmälda, med allvarliga och sammanbitna ansikten. Ingen ses gråta.
När bönen avslutats, där församlingen svarat i kör, lyfts kistan upp igen och förs bort till den grav där den avlidna mannen ska placeras. Men han begravs inte i kistan utan lyfts ur och hissas ner i graven och vänds med kroppen åt ena hållet, med ansiktet vänt mot Mecka.
Efter proceduren får begravningsgästerna hjälpa till att ösa jord över graven med hjälp av spadar. Därefter anländer kvinnorna, som sörjer på plats och läser ur koranen. Enligt sed är det oftast männen som följer den avlidne till graven.
Imam Abdullah Salwkha från Linköping, som höll i ceremonin, tycker att det känns bra att Vadstenamuslimer nu fått en egen begravningsplats på kyrkogården.
– Vi är tacksamma att det finns mark och att mannen har kunnat begravas här i Vadstena. Först och främst, jag respekterar alla religioner, men varje religion har sin tradition, även inom Islam finns olika, säger han.
Imthiyas Nagoor, ordförande i Islamic Center i Motala, förklarar att föreningen sköter alla begravningar i de två kommunerna och även lånar ut kista för själva ceremonin.
Men varför begravs man utan kista?
– När vi föds kommer vi utan någonting på oss, när vi går ska vi inte heller ha någonting mer än ett vitt skynke, säger han.
Det är inte förbjudet att begravas i kista, även om religionen handlar om att undvika överflöd, förklarar Imthiyas.
Inte heller blommor eller kransar lämnas på graven.
Imthiyas Nagoor säger att det nya området i Vadstena, avsett för avlidna muslimer från orten, gör det lättare för anhöriga att kunna besöka sina anhöriga på hemmaplan.
Imam Mazen Alhaddad från Motala ser också positivt på satsningen i Vadstena, med den nya begravningsplatsen.
– Det ger oss mer trygghet och integritet och vi får göra på vårt sätt, säger han.
I Motala har det funnits en muslimsk begravningsplats på Motala griftegård sedan 1997 och där har även Vadstenas muslimer begravts fram till nu. För sju år sedan utökades den för att ge anhöriga större möjligheter att begrava sina döda, enligt muslimsk tradition.
– Men för något år sedan kom de till en punkt där de började få platsbrist och då aviserade de till mig att jag behövde fundera på att lösa det på egen hand, säger Erik Enell, kyrkogårds- och fastighetschef vid Vadstena och Dals församlingar.
Arbetet med det nya området har pågått under det senaste året och var planen var egentligen att ta det i bruk längre fram.
– Men så blev det lite akut läge när vi fick in en folkbokförd i Vadstena som ville begravas här. Vi ansåg att vi var tillräckligt redo för att ta området i bruk.
Den nya begravningsplatsen är ungefär 400 kvadratmeter stor.
– Jag räknar med minst 40 platser, förhoppningsvis 45.
Området har ingen möjlighet att växa, så när de platserna har fyllts kommer ett nytt område behöva tillkomma.
– Det är nästa steg i vår planering.
Svenska församlingar har olika regler för begravningar utan kista. I Vadstena är det tillåtet, men det skulle kunna ändras i framtiden.
– Vi håller på att diskutera med andra församlingar och pastorat runt Vadstena och titta på om vi kan nå en samsyn kring föreskrifterna för våra muslimska gravkvarter, säger Erik Enell.