I flera år kämpade Elisabet Haglund mot Vadstena kommun sedan de försökt få henne att flytta till ett boende. Men till slut slog kammarrätten fast att hon inte kan tvingas att flytta utan ska få hjälp genom att kommunens boendestöd kommer till lägenheten. Domen kom i somras, men först nu har Vadstena kommun tagit ett formellt beslut om hennes insatser. Där framkommer att hon bland annat ska få hjälp varje morgon, att hon ska få dagliga promenader och att hon ska få hjälp kvällstid tre gånger i veckan.
– Då kändes det jättebra. Äntligen lyssnar de på mig och jag kände mig lugn och trygg, säger Elisabet.
Hon har en psykisk diagnos som gör att hon lätt blir orolig, nedstämd och deprimerad. Hon behöver därför hjälp att hitta motivationen att göra saker, men hon behöver också stöd i hemmet med sysslor som att städa eller ta hand om posten. Det är uppgifter som hon enligt kommunens beslut nu ska få hjälp med. Men så blir det inte riktigt.
– De som ska utföra hjälpen jobbar bara kontorstid. Därför kan de inte komma hit på kvällstid och inte på helgerna. Men min psykiska ohälsa tar inte ledigt bara för att det är lördag eller söndag, säger Elisabet.
Utan hjälp är risken stor att hon hamnar i en depression. Så Elisabet Haglund ifrågasatte beskedet.
– Då sa de att de är medvetna om att de gör fel och att de därför ska anmäla sig själva till Socialstyrelsen.
Vadstenas socialchef Monica Tuvberger vill inte uttala sig i enskilda fall, utan enbart generellt.
– När det är beslut som vi inte direkt kan utföra därför att vi saknar organisationen så får man vara beredd på att det tar en viss tid för oss att få igång verkställigheten, säger hon.
I sådana fall kan det bli aktuellt med en anmälan till Socialstyrelsen, något som kommunen är skyldiga att göra.
– Men det är aldrig så att vi kan vänta med att effektuera beslut och låta ärendet gå Socialstyrelsen på det viset. Vi gör vad vi kan för att verkställa beslut och om någon upplever att vi försöker göra det så är det deras uppfattning och inte vår, säger hon.