– Jag skulle säga att det är svårt att nå det. Man måste göra något väldigt speciellt och jag har svårt att se vad det skulle vara, säger Fredrik Sunnergren, analytiker på Region Östergötland.
Nej, kommunstyrelsens ordförande Mats Wahrén verkar inte få uppbackning i den här frågan. Det är den sittande majoriteten i Vadstena med Konsensus i spetsen som lagt fram visionen om att man ska växa till 10 000 invånare. Enligt statistik baserad på information från SCB skulle det dock ta lång tid innan det målet nås. Befolkningen förväntas öka med 85 personer den närmsta femårsperioden. Om den takten håller i sig skulle Vadstena nå 10 000-strecket om mer än 150 år.
Man ska dock ha klart för sig att Vadstena inte alls legat i närheten av någon snabb befolkningsökning de senaste åren.
– Räknar man fem år bakåt i tiden har Vadstena ökat med två personer. Räknar man tio år bakåt i tiden har Vadstena minskat med 134 personer sedan 2005, påpekar Fredrik Sunnergren när han tittar på siffror under intervjun.
Vadstena skulle kanske eventuellt behöva satsa på en ökad invandrarandel om befolkningen ska öka. Det är i alla fall den generella tendensen som gäller för mindre kommuner. Vadstena har dessutom en äldre befolkning där fler dör än föds.
– Invandringen driver befolkningsökningen i mindre orter, säger han.
En annan möjlighet är att satsa på att dra till sig boende som jobbar i större orter. Det ska också sägas att många nya bostäder ingår i den plan man lagt fram för att öka invånarantalet.
– Det absolut viktigaste för Vadstena är goda kommunikationer till större orter, menar Fredrik Sunnergren.
Han menar att det finns förutsättningar för fler att vilja bosätta sig i Vadstena - även om 10 000 invånare till år 2030 kanske är en lite väl ambitiös nivå att lägga ribban på.
– Vadstena har förutsättningar som medeltidsstad, säger han som ett exempel på varför det kan vara attraktivt att bo där.
Mindre orter som lyckats skapa en stark befolkningsökning ligger ofta nära Stockholm eller Göteborg. Men det finns undantag.
– Åre har lyckats med sin turism. Strömstad har också ökat sin befolkning. Där handlar det om närheten till den norska arbetsmarknaden, säger Fredrik Sunnergren.
En stark förutsättning för att växa är att redan vara en stor ort.
– Kommuner med ett invånarantal på 80 000 eller över, de orterna växer, säger Fredrik Sunnergren.