Taket över entrén och uteserveringen Àr borta. IstÀllet arbetar grÀvmaskinen för fullt utanför dörrarna. Pallar med marksten och högar med armeringsnÀt ligger, ihop med annat byggmaterial, pÄ gÄrden.
Julia Milton och Oskar Andersson hÀlsar och sÀger skrattande att hÀr hÀnder det saker. En vision som strÀcker sig under lÄng tid framÄt har börjat vÀxa fram. En vision dÀr första etappen ska vara klar redan till vÄren.
â Vi bygger ny entrĂ©, en tillbyggnad som ska vara större Ă€n tidigare och med glaspartier sĂ„ att vĂ„ra gĂ€ster kan njuta av den fantastiska utsikten över slottet, sĂ€ger Julia.
â Och sĂ„ kommer det bli en stor uteservering, 350 kvadrat, med utebar, sĂ€ger Oskar och tillĂ€gger att visst hade de funderingar pĂ„ om det verkligen skulle fĂ„ plats men utrĂ€kningar sĂ€ger att det gĂ„r.
SlottsgÄrden Àr en del av familjen Miltons verksamhet dÀr Àven Klosterhotellet och Vadstena slott ingÄr. Oskar och Julia berÀttar att de har ansvaret för SlottsgÄrden och nu Àr det dags för det nya.
â Har du varit hĂ€r innan sĂ„ du vet hur det sĂ„g ut, undrar Julia samtidigt som vi kliver in genom en sidodörr.
Reportern erkÀnner att det har hon inte men det Àr ingen tvekan om att mycket har hÀnt. Inomhus Àr i princip allt, utom en bit bÀrande vÀgg och pelare, borta. Arbetet med att bila upp bottenplattan Àr pÄ gÄng och doften av betong hÀnger i luften.
Huset Àr ett gammalt sÀdesmagasin och hörde ihop med Vadstenas kÀnda silo. Innanför vÀggarna har det, förutom restaurang och hotell, funnits leksaksmuseum, Lionsverksamhet och Àven pressfotografernas kameramuseum. Nu finns inget av det kvar, det enda som syns Àr lite tapetrester pÄ en vÀgg.
â Vi vill jobba med sjĂ€len i huset, sĂ€ger Julia och förklarar att de vill skapa en blandning av gammal och nytt i den unika byggnaden.
â Bland annat bĂ„de mĂ„ste och vill vi ha kvar alla pelare hĂ€r inne. Sen blir restaurangen sjĂ€lva hjĂ€rtat och vi bygger rejĂ€lt med tvĂ„ kök, sĂ€ger Oskar som blir ansvarig före restaurangdelen.
Ett kök för restaurangen, ett för cateringverksamhet och till det byggs Àven ett bageri. Oskar berÀttar vidare om tankarna kring kvÀllar med livemusik, temakvÀllar och gÀstspel av olika kockar. Kanske kommer ocksÄ Vadstenatraditionen MÄndagsklubben att ÄteruppstÄ.
â Det Ă€r det vi ska anvĂ€nda hösten och vintern till, att komma pĂ„ vad vi vill ha. Framför allt ska det vara nĂ„got roligt hela veckan. Sommaren Ă€r alltid det primĂ€ra i Vadstena men vi vill att det ska vara nĂ„got hela Ă„ret, sĂ€ger han.
â Sen Ă€r det sĂ€kert mĂ„nga att undra hur det blir med nostalgikvĂ€llarna. De kommer finnas kvar precis som tidigare. Det lovar vi, sĂ€ger Julia.
Som huvudansvarig för SlottsgÄrdens hotellverksamheten berÀttar hon vidare om att de i första etappen skapar ett boutiquehotell dÀr varje rum fÄr sitt eget tema.
â Det Ă€r allt frĂ„n romantiska Venedig och Rom till naturen frĂ„n Omberg och VĂ€ttern. Inget blir det andra likt.
I 15-Ärsplanen finns tvÄ etapper till och den andra rÀknar de med att starta om cirka sex Är.
â Visionen Ă€r att ha cirka 90 hotellrum, konferens, spa och rooftop bar, lĂ€ngst upp, för att kunna utnyttja utsikten Ă„t alla hĂ„ll, sĂ€ger Julia.
Men först ser bÄde hon och Oskar fram emot att fÄ slÄ upp dörrarna till första delen av "nya" SlottsgÄrden i maj nÀsta Är.