Statens fastighetsverk (SFV) och Vadstena kommun har nu i ett avtal enats om att hamnområdet ska förses med nya servicelokaler och restaurang som ska tillgodose besöksnäringens och Vadstenabornas behov.
– Det föreligger ett avtalsförslag, säger Gary Sparrborn (M), ordförande i bygg- och miljönämnden i Vadstena kommun.
Avtalet har tagits upp i kommunstyrelsen där alla var eniga. Ett sista projektmötet är avklarat. Gillis Åström, förvaltare på SFV, inväntar nu de sista uppgifterna innan det skickas ut för offentlig upphandling.
SFV ansvarar för byggprojektet och kommer att äga byggnaden, men parterna är eniga om att kommunen har möjlighet att påverka lokalernas utformning.
– Det är tänkt som ett samarbetsprojekt. Det speglar ett kommunalt behov, men det finns en gemensam önskan om att utveckla hamnområdet, säger Gillis Åström.
Samarbetet kring att utveckla Vadstena som besöksmål och skapa en mötesplats för Vadstenaborna ligger i båda parternas intresse.
– Att det är vi som bygger är en naturlig funktion av att vi äger marken, säger han.
Förre slottsarkitekten Per Rydberg har ritat den nya byggnaden som ska smälta in i slottsmiljön.
Bygget förutsätter att den gamla byggnaden rivs och att baracken med hygienutrymmen för båtturisterna flyttas bort från platsen. Den planerade hamnbyggnaden ska innehålla utrymmen för hamnkaptenen och Sjöräddningen, hygienutrymmen för båtturister och en restaurang.
Hamnbyggnaden kommer att uppföras i två våningar. På övervåningen kommer restaurangen ligga. Den ska förses med en stor balkong ut mot kajsidan och får eftermiddagssol.
Byggnaden uppförs i trä. Utseendet påminner om ett magasin med slutna fasader och små fönster. Detta är avsiktligt för att byggnaden ska smälta in i slottsmiljön. Restaurangdelen som ligger vänd bort från slottet har däremot stora fönster med utblick ut över sjön.
Träfasaderna ska få gråna för att kunna anspela på de gamla grå träbyggnaderna, magasinen söder om slottet. Den grå fasaden ska även anknyta till Hamnparkens gråa trästammar.
På taket läggs sedum, ett tak av levande växter ur fetknoppssläktet.
Hela projektet beräknas kosta 15 miljoner kronor.
Kommunen åtar sig att hyra större delen av byggnadens markplan och kommer att erlägga en hyra som baseras på 50% av produktionskostnaderna inklusive drifts- och underhållskostnader för samma lokaler. Avtalet löper i 40 år.
Det är inte helt självklart att projektet går att driva i land.
– Det finns restriktioner i avtalet. Om kostnaden överstiger 15 miljoner kan kommunen lämna det hela, säger Gary Sparrborn.
Skulle så bli fallet delar kommunen och SFV på de kostnader som initialt uppkommit i projektet.
Det finns inga hinder i detaljplanen. Rivningslov, marklov och bygglov är redan förberedda och ska bara skickas in.
Om inga andra hinder uppkommer så drar byggprojektet i gång.
– Ursprungliga planen var att vi ska vara klara till säsongsstart nästa år, säger Sparrborn.
Nu har det dragit ut en del på tiden.
– Jag hoppas fortfarande att vi kan bli klara tills dess och eftersom jag är en optimist så tror jag det, säger Sparrborn.