Det här är fjärde boken som Marianne Andersson och Åke Svensson gjort tillsammans. Marianne fick idén när hon jobbade med den förra boken om 900-åriga Örberga kyrka.
– Jag visste inte då att så många människor levde av sjöfarten, säger hon.
Men det ändades en dag i april 2015 då hon tvättade gravstenar inför fotografering till boken om Örberga kyrka.
Då dök Örjan Davidsson upp och utan honom hade den nya boken "Sjöfolk vid Vättern. Strandhugg hos Örbergaskeppare och Nässjafiskare" inte blivit till, hävdar Marianne.
Han kommer från en skepparsläkt och har dessutom ett välordnat släktarkiv med bilder och många sparade föremål.
Det började med Örjans Davidssons morfar David Gustavsson som var skeppare. Han och hustrun Anna fick tre pojkar och en flicka.
– Pojkarna blev skeppare och flickan gifte sig med en skeppare, säger Marianne.
Det var i Örjans släktarkiv det började, men sedan har hus och människor i området besökts i insamlandet av berättelser, bilder och föremål.
– Alla som blivit tillfrågade har engagerat sig. Det har varit ett otroligt engagemang, säger Örjan.
Allt samlande har nu lett till boken som innehåller lokalhistoria och har fokus på de människor som levt en stor del av sitt liv på sjön och haft permanenta bostäder vid Vätterns östra strand mellan Skäljen och Fyrstensberget.
– Det här är en väldigt viktig dokumentation för framtiden, säger Örjan.
– Man tappar mycket för varje generation, säger Marianne.
Åke Svensson har fotograferat och gjort bokens layout. Inte heller han kände området eller att de som bodde där levde av och på Vättern.
– Det är ett unikt område, flikar Örjan in.
Även Åke ser värdet av att dokumentera för eftervärlden.
För varje generation försvinner kunskap om människorna som levt där och även kunskapen om föremålen försvinner om man inte dokumenterar.
Boken "Sjöfolk vid Vättern. Strandhugg hos Örbergaskeppare och Nässjafiskare" släpps på lördag och boken presenteras klockan 15.00 i Slottsgården vid Vadstena slott. Då berättar författarna om en tid då omkring 700 fartyg hade sin hemmahamn någonstans vid Vättern. Vid den tiden fanns hundratals verksamma skeppare på Vättern. I samband med bokpresentationen öppnar en utställning i Kameramuseet där bilder ur boken visas tillsammans med diverse gamla båtdetaljer och fiskeredskap.