Erik Fransson, chefsläkare på Lasarettet i Motala, vill att tillsynsmyndigheten IVO utreder ärendet. I anmälan skriver han om en patient som dömdes till rättspsykiatrisk vård i maj 2024, medan hon ännu avtjänade ett fängelsestraff. När strafftiden var slut fanns ingen plats på kliniken i Vadstena, eller på annan motsvarande klinik i landet.
Regionen är skyldig att anmäla större avvikelser till IVO. Erik Fransson anger i den aktuella lex Maria-anmälan att en ansökan om skyddshäkte gjordes, i väntan på en plats inom rättspsykiatrin för patienten. Men den avslogs och då släpptes hon. Senare ska kvinnan ha begått ett misstänkt mordförsök, där dom väntar inom kort.
Chefsläkaren lyfter även den besvärliga vårdplatssituation som råder inom rättspsykiatrin i hela landet sedan 2022.
Nu hoppas Fransson att tillsynsmyndigheten kan ”trycka på” att det finns ett stort problem.
– De kan sätta viss press på alla regioner. Vi har en vårdplatsbrist generellt, och där kan IVO inleda en särskild tillsyn. De har vissa verktyg. Jag önskar att våra patienter får den vård som de ska ha och att patienterna inte skadas, säger chefsläkaren.
Den aktuella händelsen anges ”ha medfört allvarlig vårdskada”.
– Vi betraktar det här som att den här personen har begått ett nytt brott, det anser vi är en vårdskada. Om personen varit inom rättspsykiatrin hade det här inte hänt.
Pähr Forsberg, verksamhetschef på rättspsyk, välkomnar en granskning.
– Jag tycker att det är jättebra att vi gör det här. Det finns ingen flykt- eller skamfaktor utan det måste vara oerhört kristallklart att vi är lika intresserade av den grundläggande frågeställningen om ansvar.
Vitsen med en lex Maria-anmälan, säger han, är att få en återkoppling i vad verksamheten kan ha brustit i och att det i så fall måste säkerställas att det inte händer igen.
– Om IVO säger att de inte kan dra slutsatsen att vi har brustit, då kan vi gå vidare med den kunskapen. Sedan betyder inte det att vi med lätthet drar en suck och tycker att det är skönt att vi slapp ansvar. Vi tycker fortfarande inte att det här är en önskvärd situation utan mycket olyckligt att det inträffar.
Upplever du att ni gjort vad ni har kunnat?
– Jag upplever att vi har det.